Recenze 24“ monitoru Apple LED Cinema Display. (12.12.08) - MujMAC.cz - Apple, Mac OS X, Apple iPod

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Seriály

Více seriálů



Informace

Recenze 24“ monitoru Apple LED Cinema Display. (12.12.08)

12. prosince 2008, 02.00 | AppleInsider přináší podrobnou recenzi 24“ stolního monitoru Apple LED Cinema Display.

Apple 14. října tohoto roku představil nejenom nové notebooky, ale také nový 24“ stolní monitor LED Cinema Display. Skutečně na trh (americký, u nás se zatím nenabízí) se tento monitor však dostal až koncem listopadu, kdy se na Webu objevily jeho první fotografie. Monitor si pořídil též server AppleInsider, který, po zveřejnění stručných prvních dojmů z přístroje, nyní předkládá podrobnější recenzi nového monitoru Applu, jejíž výtah se zde pokusím nabídnout.

Krátká exkurze do historie monitorů Cinema Display

První monitory řady Cinema Display uvedl Apple na trh v roce 1999 jako zobrazovače pro profesionální uživatele stolních Maců – mohli je využít jen majitelé PowerMaců s právě nastupujícím rozhraním DVI (trochu to připomíná dnešní situaci okolo DisplayPortu, ale o tom více níže). Jeho matná, širokoúhlá obrazovka tehdy znamenala přínos pro profesionální grafiky a zpracovatele videa. (Tento článek anglickéWikipedie poskytuje přehled historie monitorů Cinema Display a obsahuje též tabulku shrnující vlastnosti všech dosavadních modelů.)

01mm12122008f.jpg

V roce 2002 se objevily první PowerBooky s DVI výstupem, takže stolní monitory Applu mohli začít využívat i vlastníci přenosných Maců (od roku 2003 se přes přiložený adaptér dal připojit také 12“ PowerBook).

Právě možnost použití pro notebooky, spolu s konstrukcí PowerMacu G5, ovlivnila přepracování monitorů Cinema Display v červnu 2004. Objevilo se tenčí a lépe seřizovatelné hliníkové pouzdro (namísto původního plastového), inspirované iMacem G5, hlavně však na monitoru přibyly porty FireWire 400 a USB, které umožnily, aby tyto monitory sloužily uživatelům notebooků Applu i jako svého druhu dok.

Po roce 2004 však začal vývoj stolních monitorů Applu stagnovat, kromě drobných modernizací a pravidelného snižování cen se nic významného kolem nich nedělo (a pro stále prodávané 20” a 30” modely to ještě pořád platí). Konkurence ovšem nespala a začala rovněž dodávat velkoformátové LCD monitory, jejichž ceny v poslední době hodně klesly (a to se týká i modelů užívajících lepší zobrazovací technologie). Monitory Apple Cinema Display tak začínaly dost výrazně zaostávat, v některých ohledech je předčila i obrazovka 24” iMacu.

Teprve nyní Apple zareagoval na konkurenci svým novým 24” monitorem LED Cinema Display, který AppleInsider podrobil pečlivému zkoumání, aby zjistil, co jeho novinky přinášejí v praxi.

Design monitoru

Nové pouzdro monitoru působí vizuálně lépe, připomíná svým designem všechny ostatní hardwarové novinky Applu z letošního roku. Nejzřetelnější změnu tvoří černé, sklem kryté čelo, jež působí bezešvým dojmem a vypadá podstatně lépe než plastová obruba předchozích hliníkových modelů. Černý okraj obrazovky se bude hodit profesionálním grafikům, kteří tak budou mít barevně neutrální pozadí své pracovní plochy, avšak nový kryt se hůře udržuje v čistotě, mnohem snáze se na něm zanechají otisky prstů a usazený prach je rovněž viditelnější. Nové hliníkové pouzdro vypadá mnohem tenčí a díky bezešvým hranám působí jednolitým dojmem.

03mm12122008f.jpg

Také tento monitor byl navrhován s ohledem na životní prostředí, právě kvůli tomu se zbavil postranních plastových výplní a jako kryt používá sklo (hliník a sklo se poměrně snadno recyklují). Apple zdůrazňuje, že nová obrazovka nepoužívá arzén, bromované zpomalovače hoření, rtuť a PVC, to je ovšem především důsledek užitého podsvícení.

Monitor se používá velmi podobně jako předchozí modely Applu, užitá konstrukce přesto nepatří k nejflexibilnějším, například neumožňuje přetočení displeje (funkci pivot) či výrazný náklon. Přesto se ve většině případů s ním dá pracovat celkem pohodlně, obrazovku lze snadno natočit tak, jak bude potřeba a volný prostor pod monitorem můžete využít k uložení klávesnice nebo jiných věcí potřebných při práci.

05mm12122008f.jpg

Kvalita obrazu a otázka lesku displeje

Apple jako obvykle nesděluje pro monitor technické podrobnosti, takže se lze pouze dohadovat, od koho pochází zobrazovací panel (s úhlopříčkou 24“ a rozlišením 1920 x 1200). Mluví se tom, že není shodný s LCD panelem nasazeným ve 24“ iMacu, to potvrzují též pozorování AppleInsideru. LED Cinema Display by údajně měl obsahovat panel od Samsungu, v podstatě stejný, jaký se nachází v monitorech NEC MultiSync (proslulých přesností svých barev).

Panel monitoru se tedy sice zřejmě liší, ale při běžném používání poskytuje podobnou kvalitu obrazu jako iMac stejného formátu. Barvy doslova „vylézají ven“, zvláště odstíny červené a modré, neobjevuje se postřehnutelná zrnitost a monitor se dá sledovat v širokých pozorovacích úhlech (178 stupňů vodorovně i svisle), aniž by docházelo ke změnám či blednutí barev. To vše napovídá, že Apple nesáhl po levném TN panelu, ale po nějaké lepší technologii, s největší pravděpodobností se jedná o S-IPS panel. (Vysvětlení těchto technologií najdete třeba tady.)

Pokud jde o kontrastní poměr, Apple nepoužívá dynamickou změnu podsvícení ke zvýšení této hodnoty, což sice může vadit při hraní her nebo sledování filmů, avšak profesionální grafici určitě dají přednost stejnoměrnějšímu obrazu.

04mm12122008f.jpg

LED podsvícení

Hlavní novinku monitoru samozřejmě představuje jeho LED podsvícení (jež se ostatně dostalo i do názvu). To by teoreticky mělo zlepšit stejnoměrnost barev díky rovnoměrnějšímu podsvěcování obrazovky, jenže to pozorování AppleInsideru nepotvrzují. Vlastně jedinou viditelnou výhodou LED podsvícení bylo okamžité rozsvícení monitoru, bez krátké počáteční zahřívací doby, jež se objevuje u podsvícení fluorescenčními lampami.

Nový LED Cinema Display mimoto vychází poněkud tmavší než 24” iMac. Obě obrazovky sice poskytují dostatečný jas, avšak nový stolní monitor musí mít jas nastavený na dvě třetiny maxima či výše, aby se vyrovnal iMacu (s fluorescenčním podsvícením) nebo MacBooku (s LED podsvícením) s jasem nastaveným na mnohem nižší hodnoty. Buď Apple nastavil pro regulaci jasu mnohem větší kroky, anebo LED podsvícení není tak silné, při běžném používání to však nevadí.

Problém lesku monitoru

Při probírání kvality obrazu nelze pominout další významnou vlastnost monitoru, kterou představuje lesk jeho skleněného krytu. Sklo se pochopitelně silně leskne a objevují se na něm odrazy.

Lesk a odrazy se staly častým předmětem kritiky, ale podle AppleInsideru za běžných světelných podmínek odrazy obvykle nejsou viditelné. Odrazy příliš neruší ani na okraji, poblíž černé obruby. Někteří grafici či zpracovatelé videa dokonce údajně úmyslně volí lesklé displeje, protože zajišťují věrnější zobrazení barev konečného výstupu a zabraňují přesycení barev předtím, než se objeví na webu nebo na tiskárně.

07mm12122008f.jpg

To ovšem platí pouze pro ideální světelné podmínky, za určitých okolností se lesk projevit musí. Například při zobrazení webové stránky s převahou černé barvy nebo jiného dokumentu za denního světla uživatel spatří i svůj obraz. A samozřejmě, jestliže se bude v blízkosti vyskytovat silný bodový světelný zdroj, bude těžké vyhnout se odrazům jinak, než přemístěním monitoru.

Běžným uživatelům tohle sice tolik vadit nebude, ale některé tvůrčí profesionály to odradit může, zejména pokud potřebují pracovat s přesnými odstíny barev nebo s jemnými detaily obrazu.

Takoví lidé budou buď muset pečlivě uspořádat osvětlení svého pracoviště, anebo se poohlédnout po jiném monitoru, protože Apple svůj 24” model dodává pouze v lesklém provedení.

Dodatečné integrované periférie

LED Cinema Display se svým designem dost podobá novým iMacům a v tomto směru jde ještě dále, integruje totiž některé další periférie, monitor obsahuje plný zvukový subsystém a webovou kameru iSight. Vzhledem k tomu, že zatím monitor slouží hlavně jako doplněk nových notebooků Applu, dává to docela smysl, zavřený MacBook (může to přirozeně být také MacBook Pro nebo MacBook Air, ale pro zjednodušení se zde bude nadále užívat souhrnný termín MacBook) připojený k tomuto monitoru se tak vlastně začíná podobat právě iMacu.

02mm12122008f.jpg

Zvukový subsystém

Podobně jako iMac vede monitor zvuk spodkem pouzdra a nechává ho odrážet k uživateli. Avšak narozdíl od dvoureproduktorového uspořádání iMacu se tady jedná o 2,1kanálovou konfiguraci s vyhrazeným vnitřním subwooferem pro nejnižší tóny.

Integrované reproduktory monitoru poskytují lepší zvuk než iMac i než většina jiných monitorů s integrovanými reproduktory, které se obvykle hodí pouze jako nouzové řešení do kanceláře.

LED Cinema Display nabízí čistý, teple znějící zvuk se zřetelnými výškami a hluboké tóny se neztrácejí. Mnohým uživatelům bude zvukový výstup monitoru plně postačovat pro zábavní účely, znějí lépe než mnohé levné samostatné reproduktory.

Samozřejmě však nejde o zvukový systém pro audiofily, hloubky pochopitelně nemají důraznost samostatných 2,1kanálových reproduktorů s odděleným subwooferem. Zvuk navíc zní poněkud dutě, protože vychází z hliníkového pouzdra, nikoli z dřevěných reprobeden. Ovšem ti, kdo požadují kvalitnější zvuk, mohou integrované reproduktory snadno automaticky odpojit tím, že zapojí externí reproduktory nebo sluchátka do zdířky zvukového výstupu připojeného Macu.

Kamera iSight

Ještě užitečnější bude integrovaná kamera iSight, jež dovoluje uživatelům zavřených MacBooků (a v budoucnosti snad i dalších Maců) pořádat videokonference, aniž by si museli pořizovat samostatnou kameru. Kamera iSight sice rozhodně není dokonalá (neumí například zaostřovat nebo měnit ohniskovou vzdálenost), ale svou základní úlohu zastane.

AppleInsider si stěžuje pouze na výchozí nastavení hlasitosti kamery, při testech totiž hlas recenzentů zněl příliš tiše. Ukázalo se, že výchozí hlasitost byla v systémových předvolbách nastavena na pouhých 23 procent a bylo třeba ji zvýšit na asi 75 procent, aby byly dialogy dobře slyšitelné.

USB porty

Oproti předchozím modelům Cinema Display však nový LED model poskytuje omezenější možnosti rozšiřování. Podobně jako u nových 13“ MacBooků také zde Apple vypustil porty FireWire 400, jejichž dvojice se nacházela na starších monitorech Cinema Display. Je sice otázkou, kolik lidí FireWire porty na monitoru využívalo, ovšem nový 24“ monitor nabízí jen tři USB 2.0 porty, což není nijak mnoho. Zde se opět ukazuje, že tento přístroj byl navržen především jako periférie pro nové 13“ MacBooky a MacBooky Air, které USB porty navíc skutečně potřebují (třeba pro připojení iPhonu nebo digitálního fotoaparátu), ale proti předchozím modelům se jedná o krok zpět.

06mm12122008f.jpg

Napájení a ovládací prvky

To, že nový 24” Cinema Display slouží spíše jako dok pro notebooky Applu, se jasně projevuje v jeho přípojných možnostech. Monitor totiž nabízí integrovaný MagSafe adaptér, určený k dobíjení MacBooků. Tohle monitory jiných výrobců přirozeně neposkytují a uživatelům přenosných Maců se to jistě bude hodit, adaptér notebooku mohou nechat v cestovní brašně a k napájení doma užít monitor.

Poněkud překvapivé jsou fyzické ovládací prvky monitoru, ten totiž žádné nemá, chybí i vypínač. Zřejmě se tu projevila nechuť Steva Jobse k tlačítkům, nový monitor prostě automaticky reaguje na připojený počítač. Když do DisplayPortu zapojíte napájené zařízení (může to být i uspaný MacBook), monitor se automaticky zapne; jakmile kabel vytáhnete, zase se vypne. Je to sice skvěle jednoduché, ale zase to nedává mnoho možností výběru, nelze takto kupříkladu vypnout monitor, když by počítač dále běžel (například aby prováděl náročné výpočty přes noc) a monitor lze uspat pouze z připojeného Maca. Také to vadí při odpojování periférií, je-li připojený stroj uspaný, protože odpojením periférie počítač a monitor prostě probudíte.

Monitor rovněž nenabízí tlačítka pro regulaci jasu či hlasitosti, opět se spoléhá na to, že to zařídí připojený Mac, to by ovšem neměl být velký problém, protože jak nové klávesnice, tak Mac OS X potřebné ovládací prvky poskytují. (Trochu potíže by mohly být s klávesnicemi nepocházejícími od Applu.)

DisplayPort a ochrana proti kopírování

LED Cinema Display, stejně jako nové notebooky z letošního října, nasadil nové zobrazovací rozhraní, DisplayPort. (Tuto otázku jsem se pokusil blíže rozebrat v tomhle článku.)

Z hlediska výkonnosti toto připojení nabízí v zásadě totéž, co zdvojené (dual-link) DVI připojení, navíc však doplňuje možnost obousměrné signalizace mezi počítačem a monitorem. Ta sice zatím není příliš využitá, ale to se v budoucnosti může změnit.

Apple však navíc toto zobrazovací rozhraní implementoval ve vlastní zmenšené variantě nazvané Mini DisplayPort. Ta je sice velice šikovná a dovoluje použití mnohem menšího, šrouby nevyžadujícího konektoru, avšak zároveň zatím vylučuje použití monitoru pro cokoli jiného než pro nové, v říjnu představené MacBooky (lze ovšem předpokládat, že již brzy bude toto rozhraní použitelné i pro další Macy, které by rovněž měly přejít na Mini DisplayPort). Dosud také neexistují adaptéry pro převod na DisplayPort plné velikosti, DVI či HDMI, monitor tak v současnosti nejde užít ani pro starší Macy, natož pak pro hardware nepocházející od Applu.

Avšak oproti Apple Display Connectoru (podrobnosti viz tady), což bylo výlučné firemní řešení Applu, by Mini DisplayPort měl mít přece jen širší podporu. Počátkem prosince Apple začal nabízet bezplatnou licenci na Mini DisplayPort výrobcům hardwaru a softwaru, což vzbuzuje naději, že toto řešení převezmou i další výrobci notebooků a grafických karet, přinejmenším by to mělo rozšířit nabídku potřebných adaptérů a redukcí.

Ochrana HDCP

Mnohým též vadí, že s DisplayPortem přichází ochrana obsahu proti kopírování, v podobě nepříliš oblíbené technologie HDCP, což může způsobovat potíže například uživatelům s monitory, které HDCP nepodporují. Se zmíněnou ochranou měl ostatně problémy i samotný Apple, musel dokonce vydat aktualizaci QuickTimu na verzi 7.5.7, aby bylo možné přehrávat videa z iTunes Store na nových MacBoocích připojených k monitorům bez HDCP.

Ovšem jestliže chtěl Apple nasadit rozhraní DisplayPort, nic jiného mu nezbývalo, protože tato ochrana tvoří součást jeho specifikací (ano, kdyby byl zůstal u DVI, tak by to dělat nemusel, jenže pro DisplayPort mluví mnohé jiné argumenty).

Rozhodně by nebylo správné kvůli HDCP zavrhnout DisplayPort jako celek, případné potíže se časem jistě vyřeší. Samotný LED Cinema Display s přehráváním chráněných videí pochopitelně potíže mít nebude, protože HDCP podporuje a nabídka takto chráněného obsahu zase na Applu až tolik nezáleží, to leží spíše v rukou dodavatelů mediálního obsahu. Monitor je tak alespoň připraven na možnost, že obsahu s HDCP ochranou bude přibývat.

08mm12122008f.jpg

Závěrečné zhodnocení

Pokud jde o celkové hodnocení 24“ monitoru Apple LED Cinema Display, AppleInsider podotýká, že to do velké míry závisí na tom, jaký daný uživatel používá hardware a k jakému účelu.

Jako externí monitor pro nové MacBooky (a snad i pro budoucí stolní Macy) představuje vynikající řešení. Poskytuje svěží obraz, snadno se připojuje a používá a díky svým doplňkům (například integrovanému adaptéru MagSafe) podstatně usnadňuje práci s takovým Macem.

Pro ostatní už to ovšem bude horší. Monitor se zatím nedá užít pro starší May, ale ani pro jiné systémy již vybavené DisplayPortem, avšak nepodporující variantu konektoru zvolenou Applem. V současnosti tak monitor má vlastně smysl pouze pro ty, kdo si koupí některý z nových MacBooků. To Applu jistě nevadí (a možná to i tak zamýšlel), zároveň však tím vypadávají ze hry všichni ostatní, kteří by o tento monitor jinak též mohli mít zájem.

Další věcí, jež bude mnohým vadit (zejména některým profesionálním uživatelům), je lesklá povrchová úprava monitoru. To opět není překážka pro každého, přesto to zase vylučuje část potenciálních zájemců, jimž by tento monitor vyhovoval, kdyby existoval v matném provedení. Lze předpokládat, že se takoví uživatelé raději poohlédnou jinde, protože kroky Applu v poslední době naznačují, že matné displeje postupně opouští.

AppleInsider také spekuluje, že bez integrovaných periférií by mohla cena monitoru ještě dále klesnout, ovšem vzhledem k tomu, že jde o monitor s LED podsvícením a s kvalitnější technologií zobrazovacího panelu, není současná cena 899 USD (v USA) nijak zvlášť vysoká, srovnatelné modely jiných výrobců často stojí o dost víc. To se sice nejspíš časem změní, jak bude monitorů s LED podsvícením přibývat, ale v současnosti vychází cena monitoru vzhledem k nasazeným technologiím vcelku příznivě (je ostatně dost pravděpodobné, že Apple později cenu sníží podobně, jako to učinil u předchozích modelů Cinema Display).

Všechny vlastnosti toho monitoru (vedle použitého konektoru třeba též nabízené integrované periférie) nasvědčují, že byl navržen jako doplněk nových MacBooků. To proti předchozím monitorům Apple Cinema Display poněkud mění jeho úlohu, uvidíme, zda Apple nabídne také modely více přizpůsobené stolním Macům, to ukáže teprve příští rok.

Právě kvůli tomu, že 24” Apple LED Cinema Display je zatím určen pouze pro vymezenou skupinu uživatelů, udělil AppleInsider nakonec hodnocení ve výši 3,5 bodu z celkem 5 možných.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Informace  

 » Rubriky  » Agregator  

 » Rubriky  » Periferie  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Clanek OK, ale proc v nadpisu je starsi iMac a DELL?

Autor: Joudaxx Muž

Založeno: 12.12.2008, 09:21
Odpovědí: 0

Clanek OK, ale proc v nadpisu je starsi iMac a DELL?

Odpovědět na příspěvek

RE: Clanek OK, ale proc v nadpisu je starsi iMac a DELL?

Autor: Vlastimil Král Muž

Založeno: 12.12.2008, 09:29

Protože redakční systém nabízí pro záhlaví článku jen omezený výběr obrázků (ty určené pro starší verzi RS už nejde použít) a tohle aspoň trochu vypadá jako monitor.

Odpovědět na příspěvek

IPS / PVA

Autor: zorba Muž

Založeno: 12.12.2008, 13:18
Odpovědí: 0

kedze Samsung IPS panely nevyraba, tipoval by som skor S-PVA, co je sice ok, ale S-IPS byva predsa len o cosi lepsie (az na ciernu). Mam doma obidva, takze vlastna skusenost.

Odpovědět na příspěvek

translator.mujmac.cz?

Autor: PVa Muž

Založeno: 12.12.2008, 13:27
Odpovědí: 0

no nevim jestli tohle je jeste "vytah" a jestli je vubec legalni vzit cizi recenzi, prelozit a publikovat.. mixy informaci z vice zdroju jeste chapu, ale tohle mi prijde trochu moc

Odpovědět na příspěvek

proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Stephen Muž

Založeno: 12.12.2008, 14:03
Odpovědí: 0

Proc zase uvadite leskly display jako chybu?
Jeste ani jednou jsem to neslysel od zadneho profesionala, ale lide ctouci MM a M...ra jsou uplne naockovani.
Nikdy ho nevideli, ale uz znaji zarucenou zavadu. Mohli by ho chtit, ale ta zavada, co o ni psali....

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Jirka Muž

Založeno: 12.12.2008, 17:04

Lesklý display totiž chybou je!
Nevím, kdo je podle Vás profesionál, aby Vám jeho úsudek k něčemu byl. Já jsem dělal v prepresu asi 8 let a dodnes pracuji alespoň s Photoshopem a potvrzuji, že lesklý monitor je horší než matný. Pamatuju na doby, kdy byly klasické CRT monitory zpočátku lesklé, potom se začaly objevovat matné - což byl opravdu výrazný pokrok a grafici na ně rádi přešli.
Nemám tušení proč Apple zcela na matné displaye rezignoval a hodně mě to štve. V té souvislosti jsem rád, že jsem si pořídil ještě klasický matný MBP před nástupem nového modelu.

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: -jf Muž

Založeno: 12.12.2008, 17:35

Kolego, jako profesionál pracující 18 let s počítači ti mohu říct, že lesklý displej chyba JE! Často hlavním argumentem při přechodu z CRT na LCD byl argument, že se konečně přestaneme dívat do skleněného zrcadla! A nyní se to zase vrací... To je nepochopitelná blbost.

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Krtek Muž

Založeno: 13.12.2008, 10:29

Sice nejsem profík ale po roce používání lesklýho notesa (Asus) a teď 3 měsíce lesklýho iMacka sem si na tu zrůdnost nezvyk. Jak někdo psal vejš dělalo se dřív všechno proto aby se monitory neleskly. Pak přišli výrobci na to že můžou ušetřit antireflexní vrstvu a prodat to trubcum s vidinou lepších barviček. Přitom matnej display má stejně zářivý barvy jako lesklej. Stačí si jenom kapku pohrát s nastavenim (což u notesů nedělá nikdo, u stolních LCDček málokdo). Fakt je trapárna hrát třeba nějakou hororovku a čučet na svuj xift :-(

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Petr Muž

Založeno: 13.12.2008, 18:07

neni leskli displej jako displej ,kdyz si doma postavim novi macbook a macbook air tak toje 100% rozdil na airu jsou kvalitnejsi
barvy a nahled s uhlu je taky kvalitnejsi a ne zadny leskli zrcadlo jako u novyho macbooku na kterym v kazdy cerny plose na displeji vidim sam sebe

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Jirka Muž

Založeno: 13.12.2008, 21:42

teda - lhostejno, co má být obsahem sdělení - ta jazyková úroveň příspěvku je tak tragická, že se mi dělají mžitky před očima.

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: radimv Muž

Založeno: 14.12.2008, 01:58

to Stephen:

ad "Proc zase uvadite leskly display jako chybu?"

- nemusí to být chyba ale jen velká nevhodnost na práci -> zkuste se podívat do nějakých ergonomických norem apod. lesklé plochy v zorném poli jsou zpravidla považovány za nevhodné a mnoho monitorů (s matnou obrazovkou) nezískalo třeba TCO’03 kvůli lesklýmu rámečku (anebo nevhodně barevnýmu).

Naopak TV a zábavní produkty využívají lesklé rámy a povrchy jako standard /má to svoje důvody/.

Zatim zdar

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: Filip Bačák Muž

Založeno: 18.03.2009, 21:16

no, tak čím to, že zrovna tenhle monitor získat Vámi zmněnou normu TCO 03? že by intervence applu? nebo jeho marketing?? nebo idioti, kteří jej kupují jako módní doplněk?

myslel jsem, že normy rozdává orgán k tomu kompetentní... Že bych se mýlil?

Odpovědět na příspěvek

RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: nobody Muž

Založeno: 14.12.2008, 02:41

Treba proto ze je to pravda?

19 let praxe.

Sedni si na hodku graficke prace pred CG301W, pak pred treba pred CinemaDisplay30, pak pred MacBookPro17.

A pak presedni pred tyhle zrdcadlovy, s prominutim, sracky.

Zjistis, ze se nejen budes muset v tom okamziku zajit prevlect do fotografickych hadru na foceni v mestskych exterierech(tj. nic nez cerna na sobe), ale ze ti do fotoobleceni jaksi chybi jeste cerna kukla, bryle a rukavice, ktere jsi drive nepotreboval... :-(

Zrovna minuly vikend jsme si z tohoto smutneho faktu delali hrbitovni legraci na workshopu profi fotografu, ze ted nutne prijde opet do mody skraboska(takovy ten cerny lajntuch ramena-hlavu-fotoaparat na stativu)

p.s. Doufam ze dostatek profi zakazniku applu podepise tu petici, ze to applu dojde drive nez vypusti na trh po novem roce MacBookPro17", po 2 letech uz bych potreboval upgrade a fakt se bojim.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: ERT Muž

Založeno: 14.12.2008, 02:50

http://www.ipetitions.com
/petition/mattescreenftw/
index.html to je ta petice? či eště existuje petice proti glossy ACD?

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: proc navadite uzivatele myslet si ze leskly je spatny

Autor: nobody Muž

Založeno: 15.12.2008, 11:26

http://www.petitiononline
.com/mod_perl/signed.cgi?
38djhak2

Odpovědět na příspěvek

iMac

Autor: pan-tau Muž

Založeno: 12.12.2008, 15:37
Odpovědí: 0

Jde tento Apple LED pripojit k soucasne verzi iMacu??

Odpovědět na příspěvek

RE: iMac

Autor: Petr Muž

Založeno: 13.12.2008, 17:59

ne nelze

Odpovědět na příspěvek

presny Apple produkt

Autor: Radek Hulán Muž

Založeno: 12.12.2008, 20:41
Odpovědí: 0

Tak tento monitor je přesný Apple produkt - zaostalý a předražený bazmek bez moderní technologie, s lesklým displejem, navržený pro idioty (pardon, jako "fashion accessory").

Je fakt smutné, jak se Apple zcela vykašlal na profesionální produkty, a jediné co produkuje jsou zaostalé hračky, ke kterým se udělá barnumský marketing.

Osobně to chápu, segment idiotů nechajících se obalamutit reklamou je mnohem větší než segment profíků, ale přesto je z toho hořko v ústech.

Microsoft alokuje 90% trhu a zaměřuje se stále na profesionály, od desktopů po servery, cloud computing, atd. (kde Apple neznamená vůbec nic). Je to jen volba Apple dělat ze sebe "fashion accessory" pro idioty, bez valné hodnoty a se špatnou technologií. Design prodává.

Apple kdysi nebyl takovýto odpadek...

Odpovědět na příspěvek

RE: presny Apple produkt

Autor: ERT Muž

Založeno: 12.12.2008, 20:57

ano,lesklost je ohavná a žádný desing jí nezachrání.

Jaký monitor navrhujete,který také má LED podsvícení?

Odpovědět na příspěvek

RE: presny Apple produkt

Autor: David Muž

Založeno: 12.12.2008, 20:57

Nechápu - kamaráde - o čem hovoříš. Kde je jaká Apple reklama? Nějaké bilboardy? Existují vůbec letáky?
Ty jseš člověk od Microsoftu. Ten dělá panečku reklamu. Kdepak by se Apple zmohl na totální polepení podzemní dráhy svým výkřikem. Kdepak by se zmohl Apple na vymahačskou agenturu, jakpak by si Apple dovolil prodej jediného funkčního systému nazývat legalizací.
Jestli si tu někdo dělá reklamu, tak jsi to ty, ale Apple???? To je fakt směšné. Řekni mi, prosímtě, až nějakou uvidíš.

Odpovědět na příspěvek

Leskly display

Autor: Peter Muž

Založeno: 13.12.2008, 10:42
Odpovědí: 0

Dakujem neprosim, zrkadlo mam v kupelni.

Odpovědět na příspěvek

DALSI LCD s DISPLY PORTEM

Autor: 1vita1 Muž

Založeno: 13.12.2008, 13:09
Odpovědí: 0

tak jsem koukal po lcd a nasel jsem dalsi LCD s display portem http://www.alza.cz/lcd-mo
nitor-ibm-lenovo-l2440x-c
erny-d106717.htm
je to nedavno co APPLE umoznil ostatnim pouzivat tento typ pripojeni....
Docela rychlost,co?

Odpovědět na příspěvek

RE: DALSI LCD s DISPLY PORTEM

Autor: Vlastimil Král Muž

Založeno: 13.12.2008, 13:19

Jenže tohle je zřejmě "velký" DisplayPort, ten už nabízí více monitorů (o tom jsem ostatně psal), jenže Apple používá svou vlastní Mini variantu. Na tu sice poskytuje bezplatnou licenci, ale teprve uvidíme, kdo ji využije.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: DALSI LCD s DISPLY PORTEM

Autor: 1vita1 Muž

Založeno: 13.12.2008, 13:23

tj,tak sorry ja si to popletl...

Odpovědět na příspěvek

dalsi zmetek od applu

Autor: Petr Muž

Založeno: 13.12.2008, 15:07
Odpovědí: 0

autor clanku na to odpovedel stejne -kdyz napsal"Apple nepoužívá dynamickou změnu podsvícení ke zvýšení této hodnoty, což sice může vadit při hraní her nebo sledování filmů, avšak profesionální grafici určitě dají přednost stejnoměrnějšímu obrazu."
takze tento monitor neni urcen ani pro amateri ani pro profiky tak by me zajimalo pro koho a zrcadlo uz doma nam a jedno i navic v podobe macbook2,4 na fikmi se neda divat protoze tam vidim sam sebe

Odpovědět na příspěvek

RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Alois Muž

Založeno: 13.12.2008, 17:07

Tak proc ty veci od Apple kupujete? Proc lidi kupujete MacBooky s High Glossy LCD a potom na to nadavate, to to nikdo pred tim nevidel na prodejne? Nechapu logiku nekterych lidi, kdyz se me neco nelibi tak to nekoupim a jdu jinam. To same plati pro odbornika Hulana ktery tady prudi na Mujmacu! Give us a break and get some fucking LIVE!!

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Petr Muž

Založeno: 13.12.2008, 17:49

ja jsem si "osahal" ten novej displej v apple storu v North Carolina,apple kupuji kvuli SW a ne kvuli HW , ale temto zkratkam urcite rozumis , ja ziji jenom 11 let ve statech ,ale takovou vetu bychj nikdy neslozil asi pouzivame jiny slovnik gratuluji.
Jeste takove male pouceni pouze postrehy kladnymi a nebo zapornymy je mozno zjednat napravu ja fapu,ze v cesku se o demokracii hodne mluvi , ale nikdo ji tam nikdy nevidel maximalne si ji plete s anarchii,autoritarstvim atd . jsi toho nadherny eponat

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Alois Muž

Založeno: 13.12.2008, 20:14

Ja tveme prizpevku nerozumim, co tim myslis? V prvni vete chci rict ze je tu vzdy moznost volby a nikdo nikoho nenuti kupovat produkty Apple pokud mu nevyhovuji. V posledni vete narazim na RH ktery je skalni odpurce vseho od Apple, myslim ze kazdy jiz zna jeho pohled na svet Macu! A to ze jsi v US tim nikoho neoslnuj, ja jsem tam byl take a vim jak to tam je tak si nic nenalhavej.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Petr Muž

Založeno: 14.12.2008, 15:34

Alois ty jsi zrali na psychyatra , tim ,ze jsem ti rekl,ze kde jsem tak to neni vychlaubani , ale odpoved na to kde jsem videl novy displej

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Alois Muž

Založeno: 14.12.2008, 15:42

Zalezi predevsim jak veci napises a tvoje "Attitude" ziji jenom 11 let v US mi pripada vychloubani a uplne mimo misu. Spise si precti co pises a jaky tvoje slova maji vyznam, Ono psane slovo je jine nez mluvene. Pokud jsi to tak nemyslel tak sorry.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: RE: dalsi zmetek od applu

Autor: Petr Muž

Založeno: 16.12.2008, 22:16

ja to beru, ja jsem obcas taky vybusnejsi cau a za svou cestinu se omlouvam uz 20 let ji moc neprachtikuji

Odpovědět na příspěvek

Zlata 30 "

Autor: bluetake Muž

Založeno: 13.12.2008, 17:18
Odpovědí: 0

Loni jsem si koupil k novemu MacbookPro velky 30" Cinema a jsem s nim natolik spokojeny, ze nemam sebemensi duvod menit. Nove produkty Apple, at uz to jsou nove iMacy, nove booky i tento novy Cinema me docela zklamali, nevidim na nich nic lepsiho, spis naopak. Zejmena mi vadi ta zrcadla na vsem. Takze myslim, ze to, co mam a s cim jsem naprosto spokojeny budu mit i naale nejmene dalsi rok. A nevadi mi to, naopak....

Odpovědět na příspěvek

RE: Zlata 30

Autor: Lukáš KUČA Muž

Založeno: 13.12.2008, 20:08

Mám z toho dost obdobný pocit. Taky jsem rád za svůj 'non-glossy' MacBook Pro a ten nový bych si nejspíš nekoupil, i když asi ze všech těch nových modelů dopadl nejlépe. Komentáře k novým MacBookům se raději zdržím a recenzovaný display mi připadá jako poměrně nesmyslný produkt. To bych si raději připlatil pár tisíc za Eizo. Toto je opravdu spíš 'módní doplněk'.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Zlata 30

Autor: ERT Muž

Založeno: 13.12.2008, 20:22

ale EIZO dělá s LED je tohle http://pctuning.tyden.cz/
index.php?option=com_cont
ent&task=view&id=11518&It
emid=67

a v prodeji eště není

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: