Recenze: CleanMyMac - pečujte o svého Maca - MujMAC.cz - Apple, Mac OS X, Apple iPod

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kde se koná výstava fotografií Luďka Vojtěchovského?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Seriály

Více seriálů



Software

Recenze: CleanMyMac - pečujte o svého Maca

CleanMyMac

13. května 2011, 00.00 | Mac OS potřebuje péči jako kterýkoliv jiný systém. Pokud nejste právě zkušení IT administrátoři, rýsuje se několik způsobů, jak se co možná nejjednodušeji o systém postarat a léčit ho.

Žít v domnění, že operační systém Mac OS bude i po roce užívání ve stejně dobré kondici jako při prvním spuštění, by bylo bláhové. Z pohledu laika se vše zdá být na první pohled přehlednější než ve Windows – aplikace vidí jen jako ikonky, odinstalovává je pouhým přetažením do koše a o systémovém zaplevelování jej neinformuje příliš znatelné zpomalování ani padání systému. Přesto jde o iluzi.

Okno aplikace při skenování, které je znázorněno zelenou barvou.

Snadno a rychle

Produkt od firmy MacPaw ocení zejména ti, kteří nechtějí nic (nebo skoro nic) nastavovat. Stačí klepnout jednou, dvakrát a mít vše hotovo. Aplikace CleanMyMac už svým uživatelským rozhraním dokazuje, že víme, co se při běhu programu děje, ale vlastně tomu ani tak nemusíme moc rozumět. Stačí se podívat na levý panel, mít zaškrtnuté všechny volby a sledovat, jak u každé z nich při skenování Maca barevně znázorňuje tento proces a výpis množství odstraněných megabajtů či gigabajtů.

Při ovládání aplikace tak stačí klepnout jen na tlačítko Scan a poté na Clean.

V nastavení (General) lze navolit, co vše programu dovolíme, ale také označit ty jazyky, které nemá CleanMyMac nabízet k odstranění.

V nastavení (Advanced) neuškodí mít označené, při jakém množství vyhozených dat nás aplikace upozorní na nutnost vysypání.

Přesto několik informací

Co vlastně CleanMyMac s naším systémem dělá? Caches – vyrovnávací paměť na jedné straně napomáhá k rychlejšímu běhu při práci se systémem, potažmo disky, na straně druhé nashromážděná data bez péče zbytečně systém zanáší. Nastavení aplikace povoluje pouze čištění uživatelské vyrovnávací paměti (User Cache), lze však potvrdit také System Cache.

Logs – evidence přihlašovacích údajů, které má systém v paměti a nechce je neustále po uživateli. Lze je klidně z procesu skenování vynechat, protože logy na běh systému takový vliv nemají.

Language Files - rozhodně velmi užitečná funkce, která zbaví počítač nadbytečných lokalizací nainstalovaných programů. Aplikace a také systém mají povětšinou až desítku/desítky různých jazyků, přičemž k využití potřebujeme jeden, maximálně dva (např. angličtina, čeština). V nastavení aplikace můžeme určit, které jazyky CleanMyMac „vynechá” a nebude je nabízet k odstranění.

Universal Binaries - soubory, které jsou univerzální, běží tedy jak v systémech s procesory Intel, tak PowerPC, což vede k jejich neužitečnosti. Aplikace duplikáty odstraní a ponechá jen ty, které pro svou konkrétní konfiguraci potřebujete.

System Junk - trefné označení pro haraburdí v systému, které nejen zanáší paměť, ale také zpomaluje běh Mac OS.

Trashers and Leftovers - co nejpečlivěji vysypává koš. V Preferences, konkrétně záložce Advanced můžete pomocí jezdce určit, kdy má CleanMyMac sám od sebe upozornit na zaplněný koš. Stejně tak lze zprovoznit funkci Use Secure Erase a docílit hloubkového vysypání.

Manage Extensions - rozšíření (např. v Safari) lze spravovat přímo zde. Najdete je na jednom místě, hezky roztříděné a dostupné k jednoduchému odinstalování.

Uninstall Applications - mýtus, že stačí aplikaci jen přetáhnout do koše, byl jistě na stránkách MůjMac.cz několikrát vyvrácen. Pokud chcete, aby s programem zmizelo vše, co s ním souvisí, stačí přetáhnout do CleanMyMac ikonu aplikace a zvolit odinstalaci.

Quick Erase Files – rychlé (a úplné) mazání souborů, opět stačí přetáhnout do okna aplikace.

Takto může vypadat obsah vyhledaných souborů z vyrovnávací paměti.

V CleanMyMac můžeme spravovat i různá rozšíření systému či konkrétních aplikací (např. prohlížeče Safari).

Používání

Vstupní okno CleanMyMac uživatele nejen vítá, ale také přináší několik užitečných informací - kdy jste provedli poslední čistku, jaké množství dat během ní bylo odstraněno a jaké množství dat už aplikace odstranila celkem. Sám jsem byl překvapený, kolik místa lze ušetřit, když aplikaci využíváte. Nemluvě o znatelném zrychlení systému.

Program také reaguje (jde zakázat) na připojená zařízení a dokáže např. z USB flash disku odstranit škodlivé soubory nebo jej vyčistit. A komu by se nelíbil vzhled, může si změnit motiv.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Informace  

 » Rubriky  » Agregator  

 » Rubriky  » Software  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Nový user

Autor: Martin Muž

Založeno: 13.05.2011, 06:09
Odpovědí: 0

Pro zrychlení počítače je prý také dobré třeba po roce udělat nový "čistý" user účet.

Odpovědět na příspěvek

RE: Nový user

Autor: MartensPh Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:40

Tohle je taky pěkná hovadina :-) Čas, který budu muset obětovat na opětovné nastavení všeho ve svém účtu, určitě nepřevýší ušetřený čas díky rychlejší práci s počítačem. Tohle bych dělal jen, když je nějaký problém, který nevyřeší restart nebo použití podobných prográmků.

Program určitě funguje, o tom není pochyb, ale třeba Appcleaner řeší kompletní odmazání programů a je zdarma.

Dále bych dával pozor na promazání Universal binaries, až vám pak třeba nebude tisknout tiskárna, tak aspoň budete vědět proč. Získané gigabajty asi nestojí za to...

Takže, pokud někdo stále nezkouší nový software, neexperimentuje s nastavením a jen Mac používá, tam platí, že takovéto programy jsou jen o pocitu, ne o reálných viditelných zrychleních.

Nebo má někdo nějaká čísla, která dokážou, že program tohoto typu opravdu pomohl výrazně zrychlit počítač?

Odpovědět na příspěvek

RE: Nový user

Autor: Jakub Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:50

Nový uživatel ovšem nevyřeší "zaplevelení" /Library, změny/chyby v právech v aplikacích a systému. Osobně tohle doporučuji jen při testování, zda je problém v "uživateli" nebo "počítači".

Odpovědět na příspěvek

Není třeba

Autor: Raimm Muž

Založeno: 13.05.2011, 07:33
Odpovědí: 0

Co to je za blbost. iMAC mi běží třetí rok suprově a nic neřeším. Rychlost stejná, restarty jen při aktualizacích. Tyhle manýry z PC nejsou nutné!

Odpovědět na příspěvek

RE: Není třeba

Autor: Lukáš Gregor Muž

Založeno: 13.05.2011, 07:39

Pak jste šťastný uživatel. Zkuste si však projít mezinárodní diskuze a můžete vzít zpět svůj zbytečně expresivní výrok "blbost", protože zpomalení není jen výsadou PC, byť u Mac OS nejde o tak razantní zpomalení. CleanMyMac ale neslouží – jak je z článku patrné - pouze k zrychlení systému, ale především k odstraňování "plevele", který – pokud nic neděláte – ve svém iMacu jistě máte.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Není třeba

Autor: On Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:26

Je to blbost. Podobnou údržbu cashí provádí systém automaticky pomocí tzv. denních, týdenních nebo měsíčních skriptů. Velká údržba a čištění nejen cashí ale i různých databází, které systém vytváří pro svůj běh, se provádí při každé setinové aktualizaci. Příslušné skripty jsou ovšem nastaveny tak, že probíhají většinou v noci (nebo pokud je počítač uspaný tak automaticky hned po probuzení), pokud počítač na noc neuspáváte (jak ostatně doporučuje i návod k obsluze), ale vypínáte, údržbové skripty se neprovedou.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Není třeba

Autor: Lukáš Gregor Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:40

V pořádku, pokud máte takové pozitivní zkušenosti s během a samočištěním, blahopřeji vám, byť nechápu, proč pořád používat expresivních slov. Nicméně zkušenosti velké spousty uživatelů jsou takové, že CleanMyMac jim pomáhá k mnohem funkčnějšímu vyčištění systému a odinstalaci aplikací či rozšíření a widgetů. Já například počítač na noc vypínám a raději tedy volím provedení skriptů pomoci specializovaného softwaru.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Není třeba

Autor: MartensPh Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:43

Používal jsem konkurenční software, dokud byl zdarma a poctivě, ale po přechodu na SL a protože program zpoplatnili, jsem ho zkusil jen v trial verzi a pak odstranil a hádejte, nějaký zásadní rozdíl není vidět. Jenže já počítač jen používám :-)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Není třeba

Autor: On Muž

Založeno: 13.05.2011, 10:04

Já k odinstalaci používám ApplCleaner (nebo jak se to jmenuje). Problém podobných utilit ovšem je, že je s úspěchem může používat jenom zkušený uživatel, který ví, co dělá. Navíc soubory, které aplikace nahrávají do adresáře Library mají obvykle pouze několik kB, nad čímž lze skutečně mávnout rukou a neřešit to. A radit úplnému laikovi, aby se hrabal v podobných věcech je podle mého dost kontroverzní, protože podobná utilita dokáže leckdy nadělat víc problémů, než užitku. Na Macu se mi to ještě nestalo, ale na Windows mi vychvalovaný a všemi doporučovaný CCleaner shodil celý systém, který bylo následně nutno přeinstalovat.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: Není třeba

Autor: Typo_T Muž

Založeno: 22.05.2011, 20:17

Je to už nejaký čas, čo som tento programček našiel, keď som googloval clean cache kvôli plniacemu sa disku. No prvé nadšenie po testovacej inštalácii opadlo po hláške, že musí byť prevedený update \"blacklistu\" - zoznamu položiek, ktoré program musí nechať nedotknuté. Nie som paranoidný, iba som rovnako oživoval spadnuté Win a vonkoncom to nebolo po použití takto zameranej utilitky. Keďže mám rád veci (a hlavne tie, ktoré ma živia) pod kontrolou a funkčné, radšej sa pohrabkám v oveľa prehľadnejšom OS X tam, kde viem, že môžem a zmažem len to, čo neuškodí ;-)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Není třeba

Autor: Raimm Muž

Založeno: 13.05.2011, 12:23

Je to tím, že pořád neinstaluju žádné utility a kraviny. Používám aplikace, které jsou součástí systému + balík Adobe CS3. Nejsem český kutil, ale grafik.

Odpovědět na příspěvek

RE: Není třeba

Autor: Jakub Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:47

Nevědomost je sladká! :-)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Není třeba

Autor: Raimm Muž

Založeno: 13.05.2011, 12:25

Dělám na MACu 20 let

Odpovědět na příspěvek

RE: Není třeba

Autor: Stibor Muž

Založeno: 13.05.2011, 09:41

Žít v domnení že 3party soft sa postará o systém a bude „léčit“ Mac ktorý potom bude v tak dobrej kondícii jako pri prvom spustení je bláhové.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Není třeba

Autor: Stavros Muž

Založeno: 13.05.2011, 22:17

RE:Žít v domnení že 3party soft sa postará o systém a bude „léčit“ Mac ktorý potom bude v tak dobrej kondícii jako pri prvom spustení je bláhové.

Tento ,,výrok" lze připodobnit k Murphyho zákonům :)

Odpovědět na příspěvek

Nic nového

Autor: TKL Muž

Založeno: 13.05.2011, 08:58
Odpovědí: 0

No není to nic nového a neřeší nic, co by už dávno nedokázaly vyřešit utilitky typu Monolingual a MainMenu...

Schválně jsem si zkusil udělat srovnání s tím, co najdou výše zmíněné programy a výsledky jsou de facto totožné.
Platit 30 euro za to, že místo dvou utilit budu mít jednu mi připadá trochu zbytečné...

Odpovědět na příspěvek

RE: Nic nového

Autor: Jakub Muž

Založeno: 13.05.2011, 16:04

Pokud chceš jít do detailu, tak ke všem funkcím toho programu ti stačí standartní terminál bez jakéhokoli softu...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Nic nového

Autor: Lukáš Muž

Založeno: 13.05.2011, 16:27

Ano, ale jak jsem v úvodu uvedl, šlo mi o laika - ovládání této aplikace je přeci jen "o něco" snazší, než pracovat s Terminalem :)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Nic nového

Autor: PetG5 Muž

Založeno: 13.05.2011, 19:29

Před časem byl na mujmac.cz článek "Jak léčit nemocnou šelmu". Tam bylo celkem jednoduché spouštění CRON skriptů:
Otevřít terminál, pustit:
sudo periodic daily (zadat heslo)
sudo periodic weekly (heslo obvykle nehce)
sudo periodic monthly (zadat heslo)
To není zase až tak složité

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Nic nového

Autor: Jakub Muž

Založeno: 13.05.2011, 20:12

ehm, ale to s tím souvisí jak? tímhle si svinstvo z počítače nevymeteš ani náhodou...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: Nic nového

Autor: PetrG5 Muž

Založeno: 13.05.2011, 22:39

Naopak tyhle skripty jsou půrávě na to, viz např.[url=http://www.the
xlab.com/faqs/maintscript
s.html]zde[/url]

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nic nového

Autor: Jakub Muž

Založeno: 14.05.2011, 08:29

Je to jen malá část toho, co systém dělá automaticky, manuálně to jen spustíte v jiný čas, ale bordel se ukládá i mimo místa , která tyhle skripty obsluhují...

Odpovědět na příspěvek

Onyx

Autor: Miloš Muž

Založeno: 13.05.2011, 09:03
Odpovědí: 0

Já používám free utilitu OnyX, zastane to samé co CleanMyMac a je zdarma .)

Odpovědět na příspěvek

Yes :)

Autor: Luděk Muž

Založeno: 13.05.2011, 09:12
Odpovědí: 0

Uvolněno přes 1 GB. Rok používání MacBook Pro 13 2.4 Ghz, 4 GB. Děkuji za tip ;)

Odpovědět na příspěvek

moje zkušenost

Autor: Víťa Muž

Založeno: 13.05.2011, 09:14
Odpovědí: 0

Mám MB Pro asi půl roku (mid 2010). Kromě klasického surfování a programování, využívám iMovie pro střih videa a časem se mi začal MB docela spomalovat... spoustění iPhoto bylo docela zdlouhavé, tak jsem začal přemýšlet čím to je. A když jsem se podíval na místo na disku tak mě zaskočila hodnota 3GB volného místa! z 250GB a to tam kromě fotek a mp3 skoro nic nemám.
zkusil jsem tuhle aplikaci a ta mi zjistila ze pulku disku zabira Caches ;) dalsich par giga v koši a to sem ho měl "prazdny"....
na noc macbook uspavam, resp. pokud neni aktualizace, tak se ten MB ani nerestartuje.

Tak asi hold někteří mají štěstí, že mají samočistící systém. Já asi ne :/

Odpovědět na příspěvek

RE: moje zkušenost

Autor: Cob Muž

Založeno: 15.05.2011, 15:51

Uspávání je sice fajn, taky jsem to chvíli praktikoval, pak jsem ale zjistil, že to není právě optimální. Po restartu se odezva systému zvýší, při uspání tomu tak nebylo. Nevím, zda kvůli caches, nebo něčemu jinýmu, ale tento efekt pozoruji jak na Mac Pro, tak Mac Book Pro po práci s většími soubory ve Photoshopu kupříkladu.

Odpovědět na příspěvek

:)

Autor: Luděk Muž

Založeno: 13.05.2011, 09:14
Odpovědí: 0

Tak drobný edit: 1.88 Gb přesně :)

Odpovědět na příspěvek

Nejde o dogma

Autor: Lukáš Gregor Muž

Založeno: 13.05.2011, 19:40
Odpovědí: 0

Mám – možná zbytečně paranoidní - pocit, že u některých čtenářů vznikl dojem, že popostrkuji CleanMyMac jako jedinou možnou cestu k tomu, kterak se zbavovat "špíny" na disku a odinstalovávat aplikace/widgety/rozší
ení. Jde mi o představení nástroje, který toto umí, dle (nejen) mých zkušeností dobře a příjemně se ovládá. Proto to kladné hodnocení. Nijak tím ale nevnucuji, abyste jej pořizovali. A nijak tím nepopírám existenci dalších obdobných nástrojů.

Odpovědět na příspěvek

Logs?

Autor: Melebius Muž

Založeno: 13.05.2011, 22:46
Odpovědí: 0

Logs že jsou přihlašovací údaje? Jak jste na to přišel? Že se to podobá log in?

Odpovědět na příspěvek

Super

Autor: PanPrcek Muž

Založeno: 14.05.2011, 11:18
Odpovědí: 0

Diky za tip :) Nevim jak moc sice procisteni \"tempu\" zrychli system, ale rozhodne mi to uvolnilo 15 GB mista po roce pouzivani. Vetsina sice byla iOS photo cache, ale na mem 120 GB SSD je 15 GB opravdu hodne, takze super :)

Jak jsem tady cetl v diskuzi, tak na opravovani prav a kontrolu disku staci pouzivat v systemu Disk utility.

Odpovědět na příspěvek

RE: Super - ALE NE ZAS TAK!!!

Autor: PanPrcek Muž

Založeno: 17.05.2011, 20:30

Tak jsem prave zjistil pri prvni synchronizaci od procisteni timto programem, ze mi nejdou synchronizovat fotky!!! S tim jak se smaze PhotoCache tak se smaze asi i neco, co iTunes potrebuje k synchronizaci. Ted mi pri synchronizaci vyskoci hlaska, ze chybi potrebny soubor a finito a synchronizace se nedokonci, takze pozor na to!!! Tohle je docela vazna chyba a nestoji to volne misto za to...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Super - ALE NE ZAS TAK!!!

Autor: Lukáš Muž

Založeno: 17.05.2011, 20:38

Dobrý den, tak to mě mrzí. Osobně se mi však nic takového nepřihodilo. Každopádně děkuji za upozornění pro ostatní.

Odpovědět na příspěvek

30 euro pro nic

Autor: Whill Muž

Založeno: 14.05.2011, 20:14
Odpovědí: 0

"Žít v domnění, že operační systém Mac OS bude i po roce užívání ve stejně dobré kondici jako při prvním spuštění, by bylo bláhové."

Určitě nechci útočit na autora, který to zřejmě ze svého pohledu nemyslel špatně. Bláhové ale je žít v domnění, že aplikace typu té popisované v článku, někdy k něčemu byly. Cache si umím vymazat sám a vrtat se ve zbytku pak přináší již marginální efekt, co se týče nějaké úspory místa. Dopad na rychlost systému snad nemá smysl komentovat, připomíná mi to vždycky ty programy z dob minulých, které slibovaly zrychlení internetu přes dial-up. Pokud už má někdo problém se systémem (např. když usilovně bordelí a instaluje třeba i tu věc v článku a každou chvíli nějaké další nesmysly), tak tento ani jiný program za 30 euro systém z problémů nevytáhne. Pro mně je to přenášení manýrů switcherů z Windows na Mac, ale nic ve zlém, jen názor.

Jediné co doporučím komukoli, je provést Repair Disk Permissions přes vestavěné Disk Utility po každém systémovém updatu. Vyřeší to nejeden problém. Vzpamatoval se tak třeba i Mac, který po updatu nechtěl ani nastartovat.

Odpovědět na příspěvek

Hezka utilitka

Autor: FFirewall Muž

Založeno: 19.05.2011, 14:56
Odpovědí: 0

Hezka utilitka. Diky tomuto clanku jsem se podival na stranky autora a proste koupil dozivotni licenci za 29.9 euro. Neco takoveho mi jako "doplnek" na mem Macu urcite schazelo. Ted to jiz mam, legalne. A dokud to bude delat co ma, budu spokojen.

Co se tyce freeware, zatim pouzivam napr. "FileZilla" ci "Vuze". Zvazuji, ze bych shledl treba i "Camino", ale zatim mi jako web browser "Safari" celkem vyhovuje, takze zatim shlednuti alternativniho browseru odkladam.

Jestlize vsak najdu neco zajimaveho, co by mi na mem Macu bodlo, koupim si to v pripade, ze to neni zadarmo. A ... to je vse. Mam vzdy vse legalne at se jedna o jakykoliv operacni system ci softwarovou aplikaci (v domacnosti pouzivam 3-Windows7x64/MandrivaLin
ux/nyni MacOSX).

Software beru stejne jako jakekoliv jine veci v nasem okoli. Pokud na to mam, mohu si to dovolit koupit. Pokud na to nemam, nemel bych software ci softwarove aplikace pouzivat a instalovat nikdy. Freeware/trailer/sharewar
e ... co tady resite? Jestlize na to nemate, potom to nesmite instalovat, natoz pouzivat. Tot vse...

Takze budu rad, kdyz se zde dovim neco zajimaveho i o dalsich utilitkach v ramci MscOSX i do budoucna.

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: