Recenze: MacBook Air 11 palců - před propastí průměrnosti - MujMAC.cz - Apple, Mac OS X, Apple iPod

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kde se narodil známý fotograf František Drtikol?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Seriály

Více seriálů



Počítače

Recenze: MacBook Air 11 palců - před propastí průměrnosti

Apple MacBook Air 11 palcu 2010

4. listopadu 2010, 00.00 | Aktualizováno - přidali jsme fotografie. Jedenáctipalcový Macbook Air je odpovědí Applu na netbooky. Jedni se na něj těšili, druzí do poslední chvíle nevěřili, že se k něčemu takovému Jobs sníží. Kvůli nízké ceně musel výrobce sáhnout k mnoha kompromisům. Pro někoho až k příliš mnoha.

Shrňme si vybraná fakta: úhlopříčka 11,6 palců, hmotnost 1,06 kg, procesor Intel Core 2 Duo 1,4 GHz, 2 GB operační paměti, 64 GB SSD disk, výdrž 5 hodin s Wi-Fi a cena 24 500 Kč s DPH. Chybí optická mechanika, slot pro SD kartu a ethernetový port. Takový lepší netbook, dalo by se říct.

Jenže pouhý výčet parametrů jen těžko zprostředkuje celkový dojem z několikadenního testování nejnovějšího přírůstku do rodiny MacBooků. Jen pro úplnost, kompletní specifikaci najdete zde.

Tenký jako vzduch

První dojem, když ho vybalíte? Je opravdu tenký. Na druhý pohled zjistíte, že menší z bratrů Airů má vlastně dost protáhlý tvar. A první dotyk? Lehký jako... no, skoro jako iPad.

Díky šípovitému profilu a hliníkovému pouzdru připomíná MacBook Air z některých úhlů plát silnějšího plechu. Ze stejných důvodů vypadá lehčí, než ve skutečnosti je. Každý, kdo viděl reklamu Apple, jistě přemýšlel nad tím, zda jde víko skutečně odklopit jednou rukou, aniž by se celý stroj převrátil. Ano, jde to. Ale k překlopení nemá 11-palcový model daleko.

Asi nejvýraznější vlastností novinky je však celková tuhost, které konkurenti ze světa PC zdaleka nedosahují. Malá úhlopříčka displeje spolu s hliníkovým pouzdrem minimalizují jakékoliv prohýbání a kroucení víka. A spodní část je ještě tužší.

Apple výjimečně opustil koncepci všech portů na levé straně. Sem umístil konektor napájení Mag Safe, port USB 2.0, 3,5 mm jack sluchátek a vestavěný mikrofon. Napravo je druhý USB port a mini Display Port pro připojení externího displeje. Je zřejmé, že takové rozmístění si vyžádal právě klínový profil notebooku. V praxi nepřináší žádná omezení a naopak je někdy výhodnější mít na každé straně po jednom USB.

Klávesnice – menší, ale stále dobrá

Klávesnice plných rozměrů je jedním z argumentů, proč byste si měli koupit právě netbook Apple. Jenže plnou velikost mají jen čtyři řady kláves uprostřed. Spodní řada s tlačítky ctrl, mezerníkem a směrovými šipkami je proti standardům Maců zhruba o 2 mm nižší. Ještě hůř je na tom horní řada funkčních kláves. Z nich zbyly jen úzké nudličky.

Menší je také zdvih kláves (ve srovnání například s nedávno recenzovaným MacBookem Pro 15.4"), a především chybí jejich podsvícení. To mohla být u tak mobilního stroje, navíc s černými klávesami, poměrně slušná konkurenční výhoda.

Měli jsme do testu k dispozici verzi s americkou klávesnicí, ale předpokládáme, že varianta určená pro tuzemský trh bude mít nejen znaky s českou diakritikou, ale také velkou klávesu return a tlačítka control, option a command popsaná jako ctrl, alt a cmd.

Přes všechny zmíněné kompromisy se však na klávesnicí píše velmi dobře a klidně se na ní dají pořídit i dlouhé texty. Jen škoda toho podsvícení.

Displej

Ač se to z oficiálních fotek nezdá, lesklý displej MacBooku Air nekryje sklo. Ostatně také proto jeho okraje přidržuje hliníkový rámeček, jako je tomu u příplatkových matných displejů MacBooků Pro. Je proto mnohem zranitelnější a už silnější zatlačení prstu na něm vyvolává obrazové duchy.

Obětí úspor se stal také senzor okolního světla, takže jas displeje si musíte nastavovat ručně. Opět drobnost, ale potěšila by.

Samotný displej s rozlišením 1 366 x 768 pixelů má sice jemné zobrazení, ale jinak příliš neoslní. Při sledování ze stran obraz postupně žloutne, díváte-li se zespoda, získává zelený nádech a pohled shora zase znamená ztrátu kontrastu. Celkový dojem zachraňuje alespoň LED podsvícení.

Pro leckoho nepraktický může být také širokoúhlý poměr stran 16:9. Častý argument ve webových diskusích říká, že na sledování filmů je Air příliš malý a rozplácnutá obrazovka zbytečně zmenšuje viditelnou část webových stránek, textových dokumentů a tabulek. Pokud jste ale zvyklí mít například vpravo Skype a vlevo internetový prohlížeč, nebo chcete pracovat v programu iPhoto, který má menu na levé straně, zjistíte, že je tenhle poměr stran docela výhodný.

Energie a start

Slibovaných pět hodin práce se zapnutou Wi-Fi není hodnotou z říše snů. Nebudete-li zrovna celou dobu sledovat video z YouTube a snížíte jas displeje tak na 75 %, dá se jí dosáhnout. Spíše však počítejte se čtyřmi až čtyřmi a půl hodinami.

Dobíjení zcela vybitého akumulátoru zabere zhruba tři hodiny a má ho na starosti zmenšený nabíjecí adaptér. Ten je velikostí někde na půli cesty mezi adaptéry velkých MacBooků a nabíječkami iPhonů nebo iPadu. Daní za malé rozměry je ovšem poměrně silné zahřívání.

Naopak očekávanou výhodou vestavěného SSD disku je rychlý start a především bleskové probuzení ze spánku. Zatímco po zaklapnutí víka můžete notebook hned odnést, protože nehrozí poškození ploten pevného disku, opětovné probuzení při spuštěném Safari, iPhoto a iMovie zabere jen jednu až dvě sekundy.

Start celého systému trvá při holé instalaci 15 sekund a vypnutí jen tři sekundy. Rychlejší je také start aplikací, zejména těch, které načítají větší množství dat z disku (Aperture, iPhoto atd.).

Jak zmiňujeme v samostatném článku, MacBook Air je dodáván s 8 GB flash diskem, který obsahuje to, co obvykle dostanete na dvou DVD - Mac OS X 10.6.4 a iLife 11. Kompletní instalace systému z flash disku zabere zhruba 25 minut (bez iLife).

Na rychlosti startu, ale také běhu aplikací se samozřejmě podepisuje také velikost operační paměti. Ta má v základní konfiguraci 2 GB a upgradovat ji lze na dvojnásobek pouze při nákupu netbooku.

Neměli jsme možnost porovnat testovaný stroj se stejným osazeným 4 GB paměti, ale vzhledem k použití SSD disku by měla základní velikost většině uživatelů stačit. Na malém displeji bude jen málokdo provozovat výpočetně a paměťově náročné aplikace, snad s výjimkou her.

Pohotovost především

Několik dní testování ukázalo, že malý Air je plnohodnotnou alternativou pro všechny, kdo z libovolného důvodu nechtějí používat iPad. Bleskový start, jen o málo větší rozměry a hmotnost a plnohodnotný systém z větší části kompenzují menší výdrž akumulátoru. Zkrátka schopný společník na kratší cesty.

Vzhledem k rozměrům si zaslouží pochvalu také ergonomie, i když kromě zmiňované klávesnice neunikl zmenšení ani touchpad s podporou víceprstých gest. Zmenšení však nijak dramaticky nesnižuje uživatelský komfort.

Nejvíc zamrzí především drobné kompromisy, z nichž část už jsme zmínili. Kvůli nepodsvícené klávesnici, chybějícímu čidlu okolního světla, ale také absenci infračerveného portu dálkového ovladače zůstává 11-palcový MacBook Air jen nadprůměrným, ale nikoliv vynikajícím strojem.

Je samozřejmě pochopitelné, že se Apple snažil stlačit cenu co nejníž a většiny zmiňovaných věcí se nejspíš dočkáme v příští verzi. Jenže na druhou stranu, právě cena zase není tak nízká. Za verzi s 64 GB SSD diskem, 1,4 GHz procesorem a 2 GB paměti zaplatíte 999 USD nebo 24 500 Kč s DPH, a nejvyšší varianta se 128 GB diskem, 1,6 GHz procesorem a 4 GB paměti vyjde na 1 399 USD nebo 33 000 Kč s DPH.

Pokud se podíváte na konkurenci, vychází cena srovnatelných strojů proti základní verzi o několik tisíc korun níže (např. Acer Aspire 1825PT či Lenovo ThinkPad Edge 11). Je pravda, že většinou nemají SSD disk a jsou těžší, ale nabízejí vyšší výkon procesorů Intel Core i3 a dvojnásobek operační paměti.

Nový MacBook Air rozhodně není pro každého. Studenti, coby nejčastější uživatelé netbooků, na něj nejspíš nebudou mít. Pro každodenní práci se zase lépe hodí dospělé MacBooky Pro. Pořídit ho můžete přítelkyni nebo manželce jako pohotový počítač domů i na cesty a živnou půdu by mohl najít také u učitelů a vědeckých pracovníků (vzhledem k tuzemským platům ale spíše v zahraničí). No a samozřejmě si ho koupí také spousta milovníků hraček s nakousnutým jablkem ve znaku. Bez zvláštního důvodu. Prostě jenom tak.

Příslušenství místo závěru

Recenze notebooku s malým displejem, který navíc nemá optickou mechaniku ani ethernetový port, si říká o zmínku o příslušenství.

Pokud z nějakého důvodu potřebujete drátovou síť, nabízí Apple USB Ethernet Adapter za 29 USD (u nás 770 Kč s DPH). Jeho fungování je přesně takové, jak se na Apple sluší. Po zasunutí do USB portu jen odsouhlasíte připojení nového síťového zařízení, připojíte síťový kabel a pracujete.

Náhrada optické mechaniky je k mání dvojí. Buď si můžete za 79 USD nebo 2 300 Kč dokoupit externí USB mechaniku, nebo využít mechaniku v jiném Macu prostřednictvím jejího sdílení v síti.

Pokud vám vadí malý displej, neměli jste si kupovat MacBook Air, nebo sáhněte po externím monitoru. Díky mini Display Portu zvládne notebook až rozlišení 2 560 x 1 600 pixelů. Apple samozřejmě doporučuje svůj LED Cinema Display, ale s příslušnou redukcí připojíte prakticky cokoliv dalšího.

Chcete-li 11-palcový MacBook Air vidět naživo, máte možnost už v pondělí 8. listopadu v rámci Applefora. A na jeho většího bratříčka se na MůjMacu v dohledné době také podíváme.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Informace  

 » Rubriky  » Agregator  

 » Rubriky  » Počítače  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

netbook?

Autor: mouseho Muž

Založeno: 04.11.2010, 02:02
Odpovědí: 0

Fajn recenze, díky za ni.;) ALE, je nový MBA netbook nebo notebook? Nemám v tom jasno a autor mi v tom rozhodně nepomohl, pže očividně neví, kam MBA zařadit...;)

Odpovědět na příspěvek

RE: netbook?

Autor: Pavel Muž

Založeno: 04.11.2010, 05:21

A není to jedno? Já bych to nazýval česky přenosný počítač.

Odpovědět na příspěvek

RE: netbook?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 07:00

Snažil jsem se to před publikováním v textu sjednotit, ale abych zaplašil všechny pochyby - 11 palcový MacBook Air řadím mezi NETBOOKY.
U 13 palcové varianty si tím už tak jistý nejsem:-)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: netbook?

Autor: cero Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:59

zaujimave citanie a s mnohymi pripomienkami suhlasim...ale mrzi ma ze autor tak jednoznacne radi MBA do kategorie netbook...roky pouzivam subnotebook IBM X31 a boom netbookov ma nechava chladnym a nejdem rozoberat podrobne dovody preco...ale za seba musim povedat ze toto je trend ktory ma tesi a takto nejako to skonci aj u netbookov ( ale cena takychto strojov sa bude zvysovat...asi malo ludi si uz pamata ze netbooky mali byt za cca 300 $ ale nakoniec to stuplo na cca 500$ za rozumny kompromis ktory je ale aj tak stale len plastak s chorymi rozliseniami displeja, pomalym hdd, vysokym zahrievanim s hlucnym vetrakom nehovoriac ze ked chcem vydrz nad styri hodiny tak musim vybrat model s podorys presahujucou bateriou a stava sa z toho tazka tehla)

Takze tu su nezhodneme...MBA 2010 rozhodne nie je netbook a pozor dalsi omyl ktory sa casto pouziva...MBA nie je 11" ale podla mna 12"...inak dakujem za pekne citanie
Recenze: MacBook Air 11 palců - před propastí průměrnosti

04.11.20
10 | Jiří Vítek
Rubrika: Počítače
Jedenáctipa
lcový Macbook Air je odpovědí Applu na netbooky. Jedni se na něj těšili, druzí do poslední nevěřili, že se k něčemu takovému Jobs sníží. Kvůli nízké ceně musel výrobce sáhnout k mnoha kompromisům. Pro někoho až k příliš mnoha.
Vytisknout článek | Odeslat emailem | O autorovi

Zobrazit celý článek



Odpověd
t na příspěvek:
Od: Jiří Vítek
Datum: 04.11.7:00
WWW:http://ww
w.mujmac.cz
Titulek: RE: netbook?

Snažil jsem se to před publikováním v textu sjednotit, ale abych zaplašil všechny pochyby - 11 palcový MacBook Air řadím mezi NETBOOKY.
U 13 palcové varianty si tím už tak jistý nejsem:-)
Vložit nový příspěvek do diskuzního fora
Jméno *
Email
WWW
Titulek *
Text *

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: netbook?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 09:56

Myslím, že hodně záleží na definici netbooku a subnotebooku. Já ho prostě řadím mezi netbooky. Ale mnohem důležitější je, co od počítače člověk chce jako uživatel a zda mu vyhovuje právě ta kombinace komponent, vzhledu, ergonomie a dalších věcí, kterou oplývá konkrétní model.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: netbook?

Autor: thr Muž

Založeno: 04.11.2010, 12:03

No ale fakt je, že obvyklé definice netbooku opravdu neseděly ani na starý MBA ani na ty nové. Tyhle stroje prostě spadají do takové "mezizóny", která v minulých dvou letech ustoupila dost do pozadí, ale pořád existuje - zkrátka osazením defakto plný notebook (CPU, grafika), ale rozměry menší. A nejde ani o nějaký "marketingový vynález" Applu - podobné stroje dělá či dělalo Sony (malé Vaio), Toshiba (Portege, třeba R600 lze brát jako skoro největší přímou konkurenci nových MBA), něco má i Dell a další...
Nechci se vás nějak dotknout, ale také si myslím, že to označení menšího MBA za netbook je chyba, nebo minimálně příliš velké zjednodušení.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: netbook?

Autor: angry Muž

Založeno: 04.11.2010, 12:08

Ano presne tak, jde o definici netbooku. Netbook je kalkulacka se shitovy HW. Je toto MBA?! Jen naprosto nekompetentni ignorant si muze myslet, ze z pocitace dela netbook 11,6" monitor. Proboha! Uroven mujmac.cz prave neskutecne klesla! :(

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: netbook?

Autor: mouseho Muž

Založeno: 04.11.2010, 11:35

Jiří, v pořádku... jen jsem chtěl upozornit, že v recenzi se jednou MBA pojmenovává netbookem a jindy zase notebookem.;) Je to detail, ale rozčiloval mě.;)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: netbook?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 11:54

Obávám se, že to jde trochu na vrub pokročilých nočních hodin, v nichž recenze vznikala:-(

Odpovědět na příspěvek

Lze koupit 4GB RAM?

Autor: MartensPh Muž

Založeno: 04.11.2010, 06:38
Odpovědí: 0

A otázka zní, lze v ČR koupit někde 11" nebo 13" MBA se 4GB a českou klávesnicí? Eventuálně s dalšími upgrady?

Odpovědět na příspěvek

RE: Lze koupit 4GB RAM?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 06:56

Prošel jsem několik e-shopů a pokud má vůbec někdo Airy skladem, jde o záklaní konfigurace. Ostatní je na objednávku s dodáním za cca tři týdny.

Odpovědět na příspěvek

Moc nesouhlasím s vysokou cenou

Autor: thr Muž

Založeno: 04.11.2010, 07:42
Odpovědí: 0

Musíte přece srovnávat srovnatelné, tedy top provedení, SSD disk, atd. A pokud hledáte přímého konkurenta, tak jsou nové MB Air v jistém úhlu pohledu až nejlevnější na trhu a ani při přísném hodnocení si nestojí špatně. Možná ještě výraznější je to u verze 13 palců, ale ani "jedenáctka" mi nepřijde nějak extra předražená.

Mimocho
dem tak docela nesouhlasím s tím, že to je jasný netbook, v praxi je displej poměrně velký i u 11 inch (nehledě k tomu, že to je spíš 12 palců) a třeba vedle starého dosud populárního PB12 G4 vypadá skoro stejně. Jde spíš o jakousi mezikategorii, občas se tomu říká prostě "ultrakompaktní notebook".

Odpovědět na příspěvek

Subnotebook a par otazek

Autor: Martin Straka Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:03
Odpovědí: 0

Jedna se spise o subnotebook, dnes jiz skoro zapomenutou kategorii, kterou jsem ale ja treba vzdy uprednostnoval a vydavam za ni nekolik let destiky tisic. Jsem rad, ze mimo SONY jeste nekdo mysli na vykonne male stroje a Apple naopak prekvapil z uzsanou cenou.

Takze dalsi kategorii kdo by si danny subnotebook koupil jsou prave takovy jako ja:
- chteji maly dostatecne vykonny notebook s nizkou vahou, grafickym vykonem a velkou vydrzi. Jedina vada je pro me leskly displej, ale na to jsem uz proste rezignoval - jinak bych vybiral do nekonecna.

mam tedy jen par otazek, protoze je pro me MacOS ne uplne dostatecny system, chci se zeptat na moznosti ohledne Windows 7:

- nevite jak je to s vydrzi u Win7?
- RAM asi zvetsit pomoci jakekoliv DDR3 RAM nejde, musi se objednat primo od Apple?
- redukce displayport - hdmi neni v baleni?

dekuji moc za prvni preview a pripadne odpovedi

Odpovědět na příspěvek

RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Pern Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:25

-myslím, že Mac OS bude na výdrž lépe optimalizován (mnoho nových uživatelů ale zjistí, že Mac OS nedostatečný není)
-RAM dodatečně zvětšit nejde, je připájená
-redukce MINI DisplayPort > HDMI je nutno dokoupit např. http://www.czechcomputer.
cz/product.jsp?artno=7650
8

Odpovědět na příspěvek

RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Michal Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:32

A co je v nem prosim za vykonou grafiku?

Odpovědět na příspěvek

RE: Subnotebook a par otazek

Autor: thr Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:34

Upřímně se mi z představy Win 7 na Macbooku dělá nevolno, ale fungovat to bude. Co jsem viděl u kolegy na normálním MBP, tak výdrž baterky ve W7 je o něco menší než v OSX, ale není to zas taková tragédie - cca 10-15% dolů.
RAM se zatím dá koupit jen od Applu, nedivil bych se, kdyby se časem objevil nějaký thirdparty upgrade kit, ale ještě je na to brzy, navíc není zcela jisté, zda je natvrdo na boardu (pak by to nešlo) anebo to jsou jen nestandardní moduly, jak bylo kdesi uvedeno. Každopádně určitě radím s tím nespekulovat a snažit se koupit rovnou 4GB verzi.
Redukce v ceně není, ale dá se v pohodě koupit třeba na www.dealextreme.com za velmi slušnou cenu. Sám mám redukce tři různé-DVI/VGA/HDMI a jen jedna je \"pravá\", zbylé jsou \"čongstyle\" a jen těžko se najde rozdíl.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Martin Straka Muž

Založeno: 04.11.2010, 09:05

Dekuji moc za odpovedi. Tajne jsem doufal v dealextreme, takze skvele. Co se tyka pouzitelnosti MacOs a Windows 7 tak nechci vyvolavat flame, ale spousty veci na MacOs ani po mesicnim zvyku proste ergonomicke nejsou. V tomto bohuzel musim souhlasit s RH a jeho clankem o MacOs. Veci, ktere uvadi jsou naprosto pravda a dnes jiz totalne out. A zda se, ze to zjistil i Apple, kdy jeho "Back to Mac" nasvedcuje, ze po jnych zarizenich je cas konecne se venovat zastaralemu systemu.

Jinak diky za odpovedi.

btw: co je tam za vykonnou grafiku? nvidia 320M je dost vykonna a v 11.6´´ velikosti notebooku nevidana.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 09:51

Windows 7 se pokusím otestovat přes víkend a informaci dám do recenze externí mechaniky MacBook Air Superdrive, kterou mám teprve od včerejška.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Martin Straka Muž

Založeno: 04.11.2010, 09:58

Dekuji moc. Mohl byste lehce i naznacit instalaci Windows 7 bez externi dvd. Jestli staci nastroje Microsoftu na USB Windows 7 + ovladace. Diky..

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 11:47

Pokusím se:-)

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: thr Muž

Založeno: 04.11.2010, 10:07

Já taky vynechám flame, jen bych k tomu Hulánovu článku podotkl, že na jedné straně strašně pitvá věci, které v praxi vůbec problém nepůsobí (ani na Win, ani na MAC), na druhé straně ale "náhodou" úplně pomíjí řadu věcí, které se na MACu naopak hodí. Třeba hodně užívám Spotlight - tomu svou pružností hledání ve W7 nesahá po kotníky. Vynechává i řadu věcí kolem Expose, vice ploch nebo dashboardu - u OS X velmi smysluplný již u Tigera, u Windows Vista a 7 mi naopak "gadgets" přijdou úplně naprd.
A samostatné téma pro notebooky jsou velké touchpady s podporou více prstů - to když se člověk naučí, tak je to super věc (vynechání tohoto bych ale RH nevyčítal, on to psal podle postřehů na stolním stroji s velkým externím monitorem). Tohle je vůbec docela zajímavé - přijde mi, že pro moje potřeby je OSX jasně lepší než W7 na notebooku, naopak ale na "velkém počítači" se skóre srovnává a místy možná i obrací.
Podotýkám, že sbírku MS certifikací a referencí mám pravděpodobně delší než RH, takže patřím k těm, kdo mohou systémy porovnat celkem seriózně...

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Subnotebook a par otazek

Autor: hroch32 Muž

Založeno: 05.11.2010, 19:24

Prosím pěkně, nechte už RH odpočívat na IT krchově, kam dávno patří. Vždyť ten člověk je psychicky nemocný! Navíc v IT neznamená, a ani neznamenal, vůbec nic. Jeho články o Mac OS mají zhruba stejnou relevanci jako Kaddáfího projevy o lidských právech.

Odpovědět na příspěvek

Display

Autor: Ála Muž

Založeno: 04.11.2010, 08:04
Odpovědí: 0

Nejste první komu se to v článku plete, ale macbook air jedenáctka má display 16:9.

Odpovědět na příspěvek

RE: Display

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 09:47

Ano, máte pravdu. Rozměry displeje jsou 25,5 x 14,5 cm, což je téměř přesně 16:9. Opravuji a díky za upozornění.

Odpovědět na příspěvek

Špatné...

Autor: Jan Muž

Založeno: 04.11.2010, 10:50
Odpovědí: 0

Obyčejně jsem zvyklá na to, že se zde objevují ty nejkvalitnější články o Apple na celé české scéně a zpětně díky za ně. Moc díky.

Ale tohle mi dnes ráno vyrazilo dech. Špatná recenze. Ať je názor autora jakýkoliv, nelíbí se mi jak je to napsané. Spousta nesrovnalostí. A především, MBA není žádný netbook.

Typický reprezentant netbooků je stroj s 9,7-10" LCD, Atom porcesorem, klávesnicí na které se nedá psát, cenou okolo 10k a výkonem tak akorát na psaní textů a prohlížení webu.

Příjde Vám to snad stejné jako u MBA?!

Nechci být za čtenáře, který se ozývá jenom když se mu něco nelíbí, ale dnes to jinak nešlo.

Každopádně všude jinde MujMac odvání skvělou práci a weby jako supe**pple.cz se mu nehrabou ani po kolene (i kdyz je koncepce malinko jina).

Odpovědět na příspěvek

SSD?

Autor: Tom Muž

Založeno: 04.11.2010, 18:20
Odpovědí: 0

kde jste vzali ze ma SSD disk? ten by se tam prece nikdy nevlezl... vzdyt novy air ma flashovou pamet!! si staci pustit jedno blby propagacni video applu na air a je to tam receny. FAIL

Odpovědět na příspěvek

RE: SSD?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 18:53

Uvnitř SSD disku není nic jiného než flash paměti.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: SSD?

Autor: Michal Muž

Založeno: 07.11.2010, 13:30

Predpokladam ze autor prispevku mel na mysli SSD disk jako vymenitelny komponent ne jako flash pamet ala conkli, ktery by hledal ve zcela jine cenove kategorii.

Odpovědět na příspěvek

RE: SSD?

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 04.11.2010, 18:53

Uvnitř SSD disku není nic jiného než flash paměti.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: SSD?

Autor: Pepe Muž

Založeno: 04.02.2011, 18:47

Asi tak... :)

Odpovědět na příspěvek

Rozšíření paměti

Autor: Zuzka Muž

Založeno: 21.11.2011, 22:41
Odpovědí: 0

Je možné nějak rozšířit 65 GB pamět??? Je to dost málo... Díky za odpověď!

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: