Recenze: Mac mini - tichý a úsporný američan - MujMAC.cz - Apple, Mac OS X, Apple iPod

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Soutěž

Sponzorem soutěže je:

IDIF

 

Kde se narodil známý fotograf František Drtikol?

V dnešní soutěži hrajeme o:

Seriály

Více seriálů



Počítače

Recenze: Mac mini - tichý a úsporný američan

Apple Mac mini 2010

9. září 2010, 02.00 | Přesně v polovině června představil Apple zcela přepracovaný model svého nejlevnějšího počítače. Nový Mac mini je nižší, širší, výkonnější, takřka neupgradeovatelný a také dražší. Pokud hledáte malý a tichý stroj do obýváku, pracovny nebo kanceláře, má smysl o něm uvažovat.

První generace Macu mini (představená v roce 2005) byla asi jedinným počítačem Apple, který byl nejen kvůli nízké ceně akceptován i ortodoxními vyznavači Windows a Linuxu. V malém balení tiše pracoval přiměřeně výkonný hardware, který si poradil s většinou domácích i kancelářských úloh. Na hraní her moc nebyl, ale zato se dobře vyjímal vedle televizoru v obýváku. Nová generace pokračuje v rodinné tradici, ale přináší výkonnější hardware v placatějším těle za vyšší cenu. Jak se vlastně vyvíjel Mac mini v průběhu pěti let? Podívejte se na porovnání vybraných parametrů.

  Mac mini 2005 Mac mini únor 2006 Mac mini září 2006 Mac mini 2007 Mac mini březen 2009 Mac mini říjen 2009 Mac mini 2010
Procesor PowerPC G4 1,26 GHz Intel Core Solo 1,5 GHz Intel Core Duo 1,66 GHz Intel Core 2 Duo 1,83 GHz Intel Core 2 Duo 2,0 GHz Intel Core 2 Duo 2,26 GHz Intel Core 2 Duo 2,4 GHz
Operační paměť 512 MB 512 MB 512 MB 1 GB 1 GB 2 GB 2 GB
Grafika ATI Radeon 9200 Intel GMA950 Intel GMA950 Intel GMA950 nVidia GeForce 9400M nVidia GeForce 9400M nVidia GeForce 320M
Pevný disk 40 GB 60 GB 60 GB 80 GB 120 GB 160 GB 320 GB
Operační systém Mac OS 10.4 Tiger Mac OS 10.4 Tiger Mac OS 10.4 Tiger Mac OS 10.4 Tiger Mac OS X 10.5 Leopard Mac OS X 10.6 Snow Leopard Mac OS X 10.6 Snow Leopard

Až do uvedení současného modelu se nezměnily rozměry hliníkového šasi. Ty celé čtyři roky činily 16,51 x 16,51 x 5,08 cm což se rovná objemu 1,384 litru. Nový model přichází s proporcemi 19,7 x 19,7 x 3,6 cm, takže se přes větší půdorys objem nepatrně zmenšil na 1,382 litru.

Menší výška je praktičtější. Mnohem lépe se totiž vejde do police s DVD přehrávačem či set-top boxem a na stole nezabírá o mnoho víc místa než jeho předchůdce.

Upgrade? Jen těžko

Balení Macu mini obsahuje kromě samotného počítače ještě redukci z HDMI na DVI, napájecí kabel, instalační DVD a příručku. Na zadní straně najdete vedle čtyř portů USB 2.0, ještě FireWire 800, gigabitový ethernet, HDMI a mini DisplayPort. Počítač tak umožňuje práci na dvou diplejích, budete ale nejspíš potřebovat příslušnou redukci, protože monitorů s mini DisplayPortem zatím na trhu mnoho není.

Výbavu doplňuje podpora Wi-Fi standardu 802.11n a Bluetooth 2.1 s EDR. O práci optickými disky se stará mechanika Super Drive podporující formáty DVD±R/RW a CD-R/RW. Novinkou je vestavěná čtečka paměťových karet SD a SDHC, jimiž Apple postupně vybavil prakticky všechny své počítače (vyjma MacBooku Air). Bylo by samozřejmě praktičtější, kdyby byla umístěna na přední straně počítače, ale to by rušila jinak čistý design Apple.

Pokud Mac mini otočíte vzhůru nohama, uvidíte mírně vystouplou kruhovou nohu, na které počítač obvykle spočívá. Po jejím pootočení a odklopení se objeví útroby stroje a máme možnost provést jedinný servisní zásah, totiž upgrade operační paměti.

Mac mini je dodáván standardně se dvěma gigabajty paměti. Ty zabírají oba so-DIMM sloty. Chcete-li upgradovat, připlaťte si už při nákupu nebo počítejte s vyšší investicí, protože paměť lze jen vyměňovat ale nikoliv přidávat.

Zručnější z nás se mohou ještě pustit do výměny 2,5 palcového pevného disku, který je ukrytý pod anténou Wi-Fi. Celá operace však vyžaduje celkem tři mikrošroubováky s koncovkami torx a imbus, dostatek trpělivosti a dobrou paměť, abyste vše zase dokázali vrátit do původního stavu. Pokud vyžadujete vyšší kapacitu, je lepší si objednat rovnou verzi s 500 GB diskem.

Apple nabízí při objednávce ještě volbu mezi dvěma variantami procesoru - Intel Core 2 Duo 2,4 GHz a 2,66 GHz. Tím ovšem možnosti rozšíření a úprav konfigurace končí.

Na cenu už nenaláká

Nepříjemné překvapení nové generace představuje cena. Ta vzrostla proti předchozímu modelu o sto dolarů na 699 USD. To v tuzemské praxi znamená, že zatímco starý Mac mini jste sehnali za cenu kolem 18 000 Kč s DPH, nový pořídíte o bezmála čtyři tisíce dráž. Nejspíš i proto, byly po představení nové generace staré modely ze skladů vyprodány behěm dvou týdnů.

Zvýšení ceny nicméně znamená také to, že případní zájemci o vstup do světa Apple musí sáhnout hlouběji do kapsy a to si v dnešní době mnoho lidí rozmyslí. Zatímco dříve sloužil Mac mini jako lákadlo a brána umožňující za poměrně rozumné peníze vyzkoušet platformu Mac OS X, dnes jde o produkt zcela zapadající do cenové politiky Apple.

Jak už bývá u výrobce s nakousnutým jablkem ve znaku zvykem, cena Macu mini neobstojí ani ve srovnání s obdobnou konfigurací na platformě PC. Například MSI Hetis G41 pořídíte včetně operačního systŽému Windows 7 Home Premium za cca 12 300 Kč s DPH, tedy bezmála o 10 000 Kč levněji. Mac mini ovšem obsahuje kromě Mac OS X 10.6 Snow Leopard také nainstalovaný balík iLife 09, jehož funkce však lze z větší části nahradit aplikacemi dostupnými pro Windows zdarma. Uživatelé Maců si sice počítače Apple nekupují, aby ušetřili, ale v případě Macu mini by mohla být přece jen o něco nižší.

Jak funguje v praxi

Mac mini dostanete v krabici, která není o mnoho větší než samotný počítač. Kromě monitoru k němu potřebujete také klávesnici a myš, které samozřejmě nemusí nést logo Apple. Počítač se už při prvním spuštění bez problémů domluvil s Bluetooth klávesnicí a myší Geniusu resp. Logitechu.

Proti předchozí verzi je vidět znatelný nárůst výkonu zejména v oblasti grafiky. Díky kartě nVidia GeForce 320M si obstojně zahrajete i současné 3D hry. Výkon procesoru zase tolik nevzrostl a leckdo očekával, že Apple v Macu mini už nasadí novou generaci čipů Intel Core i3. K tomu však dojde nejdříve počátkem příštího roku, kdy lze očekávat první modernizaci.

Lidé, kteří přecházejí na Mac z Windows, ocení, že díky technologii BootCamp mohou provozovat oba operační systémy, byť nikoliv souběžně. Paralelní běh více systémů řeší virtualizační aplikace. Vyzkoušeli jsme zdarma dostupný VirtualBox a nainstalovali Windows Vista. Vše fungovalo bez problémů, nicméně pro pravidené používání se vyplatí Mac mini upgradovat na 4 GB operační paměti.

Stále silnějším argumentem je pro uživatele také spotřeba elektrické energie. V této oblasti tkví jedna z předností Macu mini. Při plné zátěži má příkon pouze 85 W a v pohotovostním režimu spotřebovává jen cca 10 W.

Stojí za to, ale není pro každého

Pokud hledáte elegantní doplněk pracovního stolu nebo obýváku, který je ještě navíc slušně vybaveným počítačem, je pro vás Mac mini dobrá volba. Hliníkové šasi se ani při plném zatížení nijak dramaticky nezahřívá, spotřeba energie je více než příznivá a nic podstatného nechybí. Na počítači můžete provozovat většinu obvyklých aplikací typických pro domácnost nebo kancelář, počínaje svižným brouzdáním na internetu, přes vytváření dokumentů, tabulek a prezentací, až po úpravu fotografií nebo střih videa. Mac mini zároveň, díky rozhraní FrontRow, dobře poslouží také jako snadno ovladatelné multimediální centrum, které prostřednictvím HDMI jednoduše připojíte k Full HD televizoru nebo projektoru.

Zamrzí především vyšší cena a minimální možnost upgradu. Balení by mohlo obsahovat navíc ještě dálkové ovládání, které je pro efektivní obsluhu multimediálního centra nezbytné. Macu mini by také víc slušel modernější procesor z řady Intel Core i3.

Vedle standardního Macu mini, nabízí Apple ještě variantu bez DVD mechaniky a s nainstalovaným serverovým operačním systémem Mac OS X 10.6. Ten právě intenzivně testujeme a jeho recenzi najdete na www.mujmac.cz zhruba v polovině září.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Informace  

 » Rubriky  » Agregator  

 » Rubriky  » Počítače  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Jeden kus prodám.

Autor: Jan Dovrtěl Muž

Založeno: 09.09.2010, 09:43
Odpovědí: 0

Komu by se tento počítač opravdu líbil a chtěl ho za nižší cenu s Magic Mouse a HDMI kabelem, může přihodit do mé aukce http://aukro.cz/item12237
86100.html

Byl to můj první Mac a po 2měs jsem si na něho nějak nezvykl. Případně bych ho rád vyměnil za iPad WiFi 64GB, který nejspíš hned po prodeji koupím.

Odpovědět na příspěvek

Cena

Autor: Zed Muž

Založeno: 09.09.2010, 09:44
Odpovědí: 0

S tou cenou opravdu přestřelili, za ty peníze je skoro lepší začít přemýšlet o 21" iMacu. Je sice dražší o 8000,- ale v ceně je i bezdrátová klávesnice a myš v hodnotě 4300,- a monitor. Navíc je tam lepší grafická karta a procesor i5.

Odpovědět na příspěvek

RE: Cena

Autor: JJ Muž

Založeno: 09.09.2010, 12:12

Pokud se bavíme o pracovním počítači na desktop, tak dejme tomu. Nicméně iMac je velká kráva, která se do auta nebo do obýváku k projektoru prostě nehodí, na domácí server není třeba monitor a hodí se menší spotřeba...

Já si myslím, že právě tohle je důvod zdražení - Mac Mini se používá pro řešení, ve kterých je jen těžko nahraditelný, takže ti, kdo ho kupují, vyšší cenu skousnou.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: Cena

Autor: Michal Muž

Založeno: 09.09.2010, 13:28

....k projektoru prostě nehodí, na domácí server není třeba monitor a hodí se....
totez splni cokoli za zlomek ceny.

napr.
http://ww
w.alza.cz/noontec-v9t-d17
2351.htm
http://www.alza
.cz/egreat-eg-r2a-d150378
.htm

Nikomu nevnucuji pouzit je, ale pouze uvadim moznost.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Cena

Autor: michal Muž

Založeno: 09.09.2010, 17:53

Ale Apple Mini nie je iba Hw ale aj Sw od Applu a to sa neda nahradit iba tak, preto si to lusia kupuju. Hw a Sw od jednej firmy je najlepsie riesenie To hovorim po 30 rocnych skusenostiach v IT

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: Cena

Autor: Roman Muž

Založeno: 14.09.2010, 16:03

Samozřejmě, Apple je především operační systém. Jde o koplexní řešení a ne o katalog hardwaru.
Myslím si, že veškerá srovnání s PC světem jsou zcela mimo. Když chodím tlouct do hlavy dodavatele hardwaru, hlavně HDD, tak nechápou, co po nich chci, když disk skoro přežil záruku (tedy makal skoro 2 roky). nevěří mi, že v iMacu nebo Minim vydrží původní disk celý jeho efektivní život (sice i dnes můžu používat starýho Miniho se Solo 1,66, ale není to už efektivní). To samé platí o grafárnách, které jsou na hry mizérie, ale zase se nemůže nikdy stát, aby zobraovaly cestu v Photoshopu o 7 bodů jinde, než se nachází... a tak můžeme vzít síťové karty, zdroje a další věci, které mají u Apple nesrovnatelně delší životnost a menší úmrtnost (a to se strááááááášně Apple v hardwaru zhoršil).
Ano, stejně postavené PC s Win by se ani nehnulo, ale v tom je právě ten vtip - Pc pro Win musí být hrozně hardwarově namakaný, aby byla pokryta neefektivnost a chybovost systému...
A o to tady jde. Kdo potřebuje mít hromadu nejnovějšího hardware, rozhodně pro něj Apple nemá nic. stejně tak, ajko pro toho, kdo si počítač plete s herní konzolí.
My, co potřebujeme hlavně efektivní zdroj obživy prostě nemáme v podstatě jinou volbu. A to je katastrofa, zde trh dokonale selhal.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: RE: RE: Cena

Autor: ptc Muž

Založeno: 16.09.2010, 19:36

Nechci ti kazit iluze, ale Apple harddisky ani graficke karty nevyrabi, v Mackach mas naprosto stejne disky jako v PC a jejich zivotnost a poruchovost je tak naprosto stejna. To same grafiky - Nvidia, stejne jako u PC. To ze ti v Macu vydrzel disk dele nez v PC neni nic jineho nez nahoda, maximalne mohlo pomoci dobre chlazeni skrine.

Odpovědět na příspěvek

RE: RE: RE: Cena

Autor: JJ Muž

Založeno: 09.09.2010, 22:33

Někdy splní, někdy nesplní. Na základní přehrávání filmů to asi stačit bude, ale chci-li o něco víc, narazím: pustím si na tom SecuritySpy či nějaký jiný software (např. hry pro děti)? Můžu si na to napsat vlastní aplikaci? A opravdu to funguje tak spolehlivě jako pidimac?

Odpovědět na příspěvek

RE: Cena

Autor: mpe Muž

Založeno: 09.09.2010, 16:54

No nevím, jestli je možné mít za +8000 iMac s i5 procesorem. Nejlevnější iMac s i3 stojí kolem 40tis.

Odpovědět na příspěvek

spokojenost

Autor: Jelito Muž

Založeno: 09.09.2010, 11:51
Odpovědí: 0

Prvni dojem na mne udelal svou cenou, rekl jsem si ze se asi zblaznili. Ale pak jsem ho videl na zivo a rekl jsem chuj s penezi, koupil a prinesl domu. Je nadherny, vykon staci na vse co bezny uzivatel potrebuje. Neuveritelna je jeho tichost na stole o nem nevite. Je idalni jak se v clanku pise do kancelare, domu do obyvaku nebo pokoje. Pokud u toho clovek sedi hodiny neni unaven hucenim PC krabice. Upgrade neresim, mozna prikoupim vice ram, pocitac cca po 5 letech kupuji novy. Po tuto dobu jeho parametry a uzitna hodnota vydrzi.

Odpovědět na příspěvek

RE: spokojenost

Autor: jk Muž

Založeno: 09.09.2010, 22:28

absolutní souhlas.. mám předchozí verzi (říjen 2009), pracuji na počítači (webové aplikace, OO) s přestávkami celý den a maximálně oceňuji stabilitu systému, bezhlučnost, rychlost náběhu z režimu sleep (po ťuknutí do klávesnice kliknu na poštu a během 3-4 vteřin čtu nové emaily.. tohle nikdy předtím nebylo s windows možné, resp. bylo - počítač musel běžet a hučet celý den).. přechod na OO byl relativně bezproblémový a bez MS Excelu se již zcela obejdu.. přehrávání HD videí bez problémů.. nic jiného neřeším a nepotřebuji.. s tímto počítačem bude možné v klidu pracovat dalších 10 let

Odpovědět na příspěvek

Vstupni Branou je intel pc + retail DVD + cas

Autor: Tomas, Chicago Muž

Založeno: 09.09.2010, 20:30
Odpovědí: 0

Je to fakt predrazene, krome graficke karty pokulhava uplne vsechno a clovek se zamysli jestli se mu nevyplati trochu priplatit a koupit Macbooka.

Vstupni branou do sveta Applu na zkousku se tak pro sporive a mene majetne nestava Mac Mini, ale kompatibilni intel PC s grafikou Nvidia z druhe ruky a na nem bezici iPC, iDeneb, iAtkos nebo Chameleon + Retail DVD.

A pritom by mnozi z nas si ten Apple radi koupili, kdyby nabidnul zajimavejsi ceny, nebo modernejsi Hardware.

Sam to puzivam na laptopu Dell a funguje to neuveritelne dobre. Jiste neni to designove ono, ale nejsem metrosexual, abych se chlubil nabllejsaknou hrackou. Zaroven clovek zjisti, jestli se mu na tom pracuje dobre nebo ne.

Na svem laptopu miluju 14 obrazovku s rozlisenim 1440x900, klavesu delete ktera na Mcbooku chybi a express card slot, ve kterem mam eSata raid kartu. Vse co na Macbooku pro chybi...

Pritom bych si to od Applu koupil klidne i za dvojnasobnou cenu Pc laptopa, rekneme za 1500 dolaru, kdyby to ovsem nabizel...

Ted nabizi s express card jen sedmnacku, bez numericky klavesnice za za dva a pul az tri tisice dolaru... Nebo me posila na eBay pro pouzitej Hardware.

To same Mac mini. Jak rikam, ja bych mu ty penize dal, i za toho Maca mini, ale ne za vybehovej procesor Core2 duo... s cenou o sto dolaru vic nez pre rokem.

Nicmene je fakt ze decka z Americkejch univerzit Express card nepotrebujou a na tech par cestujichich profesionalu, kteri potrebuji neco lehkeho se muze Apple klidne vykaslat...

Odpovědět na příspěvek

K ty pameti

Autor: Tomas, Chicago Muž

Založeno: 09.09.2010, 20:55
Odpovědí: 0

S tim rozsirenim pameti hned pri instalaci nesouhlasim, Aple za jakykoliv upgrade neuveritlene lidi odira, jaka Baťa na botách.
2x2gb Muskinu stojí 78 dolarů. Apple si naúčtuje stovku...

Takže když si to necháte poslat s originální pamětí a dáte si pak svý Mushkiny, tak ušetřite 30 doalrů a ještě vám zbydou 2 gb (2x1gb) giga, který můžet použit do jinýho stroje, prodat na Ebayi, dát na Charitu, věnovat kamarádce která potřebuje upgrade, nebo třeba hodit do koše s tím, že přiměřený zisk ano, ale lichvu nepodporujete....

Malo
obchodní rozdíl v ceně těch pamětí je 50 dolarů, Apple si řekne o přirážku sto procent... To si ani banka nedovolí na ročním ůroku.

Odpovědět na příspěvek

dovoz

Autor: WolfGrey Muž

Založeno: 10.09.2010, 00:44
Odpovědí: 0

Nejlepší variantou je asi dovoz, nebojte se ničeho, opravdu se to vyplatí. Říjnový model 2009 s 4GB 360 GB HDD a 2,5 GHz vyšel něco přes 16tisíc. Maká na něm vše, zatěžuji denně, konverze videa, střih FCPro, ProTools s externím FW Raid diskem lahoda. Jen jsem zvedl otáčky kvůli přehřívání HDD, nativně je větrák otáčkama opravdu hodně nízko a HDD se při zátěži přehříval přes 50 st.C. Fan Control to spravil. SnowLeopard nikdy nezatuhl anabíhá stále bleskově. Max. spokojenost.

Odpovědět na příspěvek

dva displeje

Autor: nickolas Muž

Založeno: 10.09.2010, 19:06
Odpovědí: 0

....Počítač tak poprvé umožňuje práci na dvou diplejích, budete ale nejspíš potřebovat příslušnou redukci, protože monitorů s mini DisplayPortem zatím na trhu mnoho není....

Dva monitory zvladnu aj starsie verzie. 2009 verzie urcite

Odpovědět na příspěvek

RE: dva displeje

Autor: Jiří Vítek Muž

Založeno: 10.09.2010, 19:43

Máte pravdu. Opravil jsem to a díky za upozornění.

Odpovědět na příspěvek

Líbí se

Autor: Franta Jetel jr. Muž

Založeno: 12.09.2010, 22:33
Odpovědí: 0

Cena se mně sice nelíbí, ale jinak ideální nástroj. Jen tak mimochodem, semtam si zahraju Counter Strike, nebo Day of Defead...to by na něm mohlo jet v pohodě, ne?

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: